RSF anmäler ryska attacker mot TV-torn till ICC

Reportrar utan gränser, RSF, har lämnat in en anmälan till Internationella brottmålsdomstolens, ICC:s, chefsåklagare om ryska attacker mot fyra radio- och TV-torn i Ukraina. Attackerna är ett krigsbrott och har hindrat ukrainska medier från att sända. Minst 32 TV-kanaler och flera dussin radiokanaler har drabbats.

Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina den 24 februari har man medvetet riktat in sig på TV-antenner i hela landet. Enligt internationell rätt kan antenner som används för att sända radio- och TV-signaler inte betraktas som legitima militära mål om de inte används av de väpnade styrkorna, eller är tillfälligt avsedda för militär användning eller används för både civila och militära ändamål samtidigt.

RSF:s anmälan visar att TV-tornen var civila till sin natur och att Ryssland medvetet riktade in sig på ukrainska media installationer eftersom, enligt Ryssland, dessa installationer deltog i ”informationsattacker”. Den anmälan l som RSF lämnat in understryker den avsiktliga karaktären av dessa attacker och det faktum att de utförs i stor skala, vilket visar att de är en del av en avsiktlig plan.

-Att medvetet bomba många TV-antenner utgör ett krigsbrott och visar omfattningen av den offensiv som Putin inledde mot rätten till nyheter och information, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Dessa brott är desto allvarligare för att de tydligt är en del av en plan, en del av en policy och för att de utförs i stor skala. Vi uppmanar Internationella brottmålsdomstolens åklagare att sätta brott mot media och journalister i centrum för den utredning han inledde den 28 februari.

ICC:s chefsåklagare meddelade den 28 februari att han inleder en utredning om situationen i Ukraina. Den 2 mars hänvisade 39 länder som är parter i Romfördraget (fördraget om upprättandet av ICC) formellt situationen i Ukraina till åklagaren. Dessa anmälningar gör det möjligt för honom att påbörja sina utredningar på en gång, utan att först behöva söka tillstånd från domstolens domare.

Efter att Kiev beskjutits av de ryska väpnade styrkorna förra veckan, drabbades stadens TV-torn av ett precisionsanfall den 1 mars som abrupt avslutade sändningarna från 32 TV-kanaler och flera dussin nationella radiostationer. Den avsiktliga attacken hade aviserats i förväg av det ryska försvarsdepartementet. Under täckmanteln av att skydda civila utfärdade försvarsdepartementet en undertecknad bekännelse för sina brott.

Kievs TV-torn användes inte av militären utan endast av civila TV- och radiostationer, som den offentliga TV-kanalen UA Pershiy, den privatägda TV-kanalen 1+ 1 och TV-nyhetskanalen Ukraine 24. Tittarna och lyssnarna var tvungna att byta till satellitoperatörer eller gå online för att få tillgång till sändningarna som återupptogs senare på dagen. Den ryska attacken dödade Evgeny Sakun, en kameraman som arbetade för den lokala TV-kanalen Kyiv Live som befann sig vid TV-tornet, och fyra andra personer.

Sedan den första stora attacken  har Ryssland attackerat ytterligare  TV-torn. Enligt den information som RSF och vår lokala partner IMI erhållit har minst tre andra radio- och TV-torn, i Korosten, Lysychansk och Charkiv, varit måltavlor för ryska attacker. Även två radiostationer, i Melitopol och Cherson, slutade sända efter att ryska soldater tagit kontroll över de två städerna.

Ytterligare attacker riktades mot TV-tornet i staden Lysychansk (i Luhansk-regionen, vars självständighet Ryssland har erkänt) sent på morgonen den 2 mars. Radio- och TV-tornet i den nordöstra staden Charkiv var måltavla för två ryska missiler strax före klockan 13, vilket gjorde att sändningen avbröts. Senare samma dag förstördes ytterligare ett tv-torn i norra Korosten.

Ryska armén har stoppat ukrainska TV- och radiosignaler i flera städer efter att ha tagit kontroll över dem. I den södra regionen som Ryssland har invaderat från Krim har ockupationsstyrkorna blockerat ukrainska TV- och radiosändningar från telekommunikationstornen i städerna Melitopol och Cherson. De sänder nu den Kremlvänliga propagandakanalen Russia 24.  Satellitsignalen från UA Pershiy, en TV-kanal som ägs av det ukrainska public service-företaget Suspline, utsätts under tiden för störningsförsök av Ryssland, och dess webbplats hackades den 1 mars.

Ukraina är rankat på 97:e plats av 180 länder i RSF:s Globala pressfrihetsindex 2021, medan Ryssland är rankat på 150:e plats.