RSF avslöjar Alexander Malkevich propagandamaskin

I rapporten ”The Malkevich Propaganda Machine, the Wagner-alllied network in Ukraine” avslöjar Reportrar utan gränser (RSF) hur Malkevich, en nära allierad till Yevgeny Prighozhin, på rekordtid har satt upp ett propagandasystem i södra Ukraina.

Läs hela rapporten här

Read in Ukrainian / Читати українською

För ett år sedan, den 22 april 2022, gick den ryska ”specialoperationen” officiellt in i sin andra fas. Målet var att ”etablera total kontroll över Donbas och södra Ukraina.” För att uppnå detta militära mål uppstod plötsligt proryska tv- och radiostationer i flera krigshärjade ukrainska städer, under perioden juni-augusti 2022. Dessutom öppnades en ”journalistskola” för att rekrytera nya ”journalister”.

Södra Ukraina har sedan Ryssland tagit kontrollen översvämmats av propaganda i syfte att stärka Kremls retorik och radera Ukrainas förflutna.

– Information är en viktig faktor i det hybridkrig som pågår i Ryssland”, konstaterar Jeanne Cavalier, chef för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.
– Vår utredning kring Malkevichs verksamhet visar hur den ryska propagandamaskinen fungerar i de ockuperade områdena i södra Ukraina. Det här är ytterligare bevis för hur Kreml skapar en miljö där desinformation frodas, och det understryker hur viktigt det är att kämpa mot propaganda och för rätten till tillförlitlig information.

RSF visar detaljerna i det dynamiska system som skapats av den särskilt ambitiöse Malkevich, en nära medarbetare till Prigozhin, chefen för Wagnergruppens legosoldatstyrka. Malkevich har stora resurser till sitt förfogande. På grund av denna koppling finns Malkevich på USA:s sanktionslista. Undersökningen visar att han har kunnat kanalisera medel, tillsammans med en tillströmning av personal, mestadels från hans hemstad Sankt Petersburg, till media i det ockuperade ukrainska Donbas.

RSF fick ett privat telefonmeddelande där en personalrekryterare erbjöd en rysk journalist ett jobb ”under överinseende av presidentapparaten och Prigozhins män” för Malkevichs vägnar. Rekryteraren bjöd in journalisten att bestämma sin egen lön och ta med sig sitt team.

Våra källor i de ockuperade områdena bekräftar att Malkevich tagit över flera kanaler och använder dom för att sprida lokal propaganda.

Malkevich insisterade för RSF att han utför detta arbete på sin ”fritid”, på frivillig och oberoende basis. Men hans verksamhet, och nätverket han har skapat, tydliggör det växande inflytandet från hans mentor, Wagner Group-chefen Prigozhin.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Malkevichs privata milis, hans trollfabriker och sändningar i digitala medier samt kontrollen av sändningar i de ukrainska regionerna Mariupol, Cherson och Melitopol markerar ett nytt skede av kriget som ”Putins kock” för mot väst, i Kremls namn.