RSF beklagar den polska domarens beslut att ytterligare förlänga frihetsberövandet av journalisten Pablo González

Pablo Gonzalez, bild RSF


Den spanska reportern Pablo González anklagas för spionage för Ryssland och har därför suttit häktad i 12 månader i Radomfängelset i Polen utan att ha blivit åtalad. Reportrar utan gränser (RSF) beklagar domstolens beslut att förlänga frihetsberövandet med ytterligare tre månader
.

Hovrätten i Lublin meddelade den 27 februari att häktningen av Pablo González förlängs till den 24 maj 2023. Det har gått exakt ett år sedan den spanska journalisten greps av den polska säkerhetstjänsten (ABW) i Przemyśl anklagad för att vara rysk spion.
Journalisten González anses vara ”en farlig fånge” och hålls därför fängslad under hårda restriktioner. Han tvingas bära handbojor hela tiden när han lämnar sin cell, som är övervakad dygnet runt. Fängelsevakter tvingar honom att klä av sig flera gånger om dagen och utsätter honom för extremt grundliga sökningar. Han får bara duscha en gång i veckan och har inte fått besök av hudläkare på flera månader trots hudproblem. Dessutom fick hans fru besöka honom först i slutet av november, nio månader efter gripandet.

–Vi beklagar att den polska domstolen vägrar att släppa journalisten Pablo González som anklagas för spionage. Han bör omedelbart sättas på fri fot i väntan på rättegång, i stället för att sitta häktad. I väntan på frigivning måste restriktioner hävas och villkoren förbättras för Pablo González, säger Pavol Szalai, ansvarig för RSF:s EU- och Balkandesk.

Pablo González som är specialiserad på postsovjetiska länder, bevakade kriget i Ukraina och flyktingkrisen vid den ukrainsk-polska gränsen för spanska medier som tidningen Público och TV-kanalen La Sexta när han greps.

De polska myndigheterna har släppt väldigt lite information om varför Pablo González gripits och vad som berättigar att han varit frihetsberövad under så lång tid.
De hävdar att eftersom reportern hade haft två pass med olika namn, ett ryskt och ett spanskt, vilket antydde att ett av dem utgjorde bevis för att ha använt en falsk identitet i spionagesyfte. González ryska pass namnger honom som Pavel Rubtsov, med sin fars efternamn; hans spanska dokument identifierar honom som Pablo González Yagüe, med hjälp av hans mors två efternamn. Faktum är att hans mamma bestämde sig, med faderns samtycke, att registrera Pablo med hans spanska namn och efternamn när de skilde sig och hon flyttade till Spanien med sin son på 1990-talet.

Polen är på plats 66 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex 2022.

Foto RSF