Reportrar utan gränser (RSF) fördömer starkt gripandet av de franska journalisterna Yanis Mhamdi från det oberoende mediebolaget Blast och Omar Faiad, reporter på Al Jazeera. Båda befann sig ombord på fartyget Madleen som stoppades av den israeliska armén på internationellt vatten natten mellan den 8 och 9. Journalisternas redaktioner har inte hört av dem sedan dess.
Under natten mellan söndag och måndag bröts kontakten med besättningen på fartyget Madleen. Några minuter tidigare hade Yanis Mhamdi, en fransk journalist på nätmediet Blast, skrivit på sitt X-konto: ”Jag är journalist och jag kommer snart att gripas av den israeliska armén. Jag uppmanar alla journalister att mobilisera sig.”
Kort därefter bekräftade den israeliska armén att den hade ”bordat” Madleen. Den israeliska försvarsministern Katz skrev i ett meddelande på X att han var nöjd med ”detta snabba och smidiga övertagande”. Utrikesministern skrev också att ”passagerarna måste återvända till sina ursprungsländer”.
I dag bekräfatde Blast att man fortfarande inte har några nyheter om besättningen.
Syftet med Madleens resa är att bryta den israeliska sjöblockaden mot Gaza, att leverera humanitär hjälp och att rikta uppmärksamhet mot kriget och den humanitära krisen. Yanis Mhamdi och hans Al Jazeera-kollega Omar Faiad gick ombord på fartyget den 1 juni för att dokumentera initiativet som organiseras av Freedom Flotilla Coalition (FFC).
–Att borda ett civilt fartyg på internationellt vatten och gripa besättningen, däribland två franska journalister som dokumenterar ett fredligt humanitärt initiativ, är inte bara olagligt utan utgör också ett allvarligt brott mot internationell rätt och pressfrihet. RSF uppmanar de franska myndigheterna att omedelbart ingripa för att försäkra sig om var journalisterna befinner sig och att se till att de släpps. RSF uppmanar det internationella samfundet att starkt fördöma denna senaste attack mot journalistiken, sägerThibaut Bruttin, generalsekreterare för RSF.
Sedan kriget i Gaza inleddes har den israeliska armén dödat nästan 200 palestinska journalister, varav minst 45 i tjänsten. Samtidigt har Israel infört en total blockad mot Gaza och hindrat alla internationella journalister från att komma in. RSF har, tillsammans med mer än 150 andra medier och organisationer, upprepade gånger uppmanat Netanyahu-regeringen att öppna Gaza för internationella medier och skydda palestinska journalister. RSF har även lämnat in fyra anmälningar om krigsförbrytelser till Internationella brottmålsdomstolen (ICC), och kräver att journalister får brottsofferstatus i pågående internationella rättsliga förfaranden. RSF kräver skydd för palestinska journalister och stödjer palestinska journalister på fältet, särskilt i Gaza, genom partnerskap med lokala organisationer som ARIJ (Arab Reporters for Investigative Journalism).
Foto: ©AFP – Salvatore Allegra