RSF fördömer regeringen Netanyahus angrepp på oberoende media

Israels ultrakonservativa kommunikationsminister Shlomo Karhi är i full färd med att stöpa om Israels medielandskap. Med nya lagar och lagförslag tystar den högerkonservativa koalitionen i Israel kritiska röster och stärker regeringsvänlig nyhetsbevakning. Regeringens bojkott av landets äldsta tidning Haaretz är en i raden av angrepp mot oberoende media. 

Med nya lagar och lagförslag reformerar Israels kommunikationsminister Shlomo Karhi landets medielagar i högt tempo. ”Al-Jazeera-lagen”, som den har kallats av den israeliska pressen är bara ett exempel. Den 20 november röstade israeliska parlamentsledamöter för att förlänga lagens giltighetstid till sex månader. Regeringen röstade även ja till att skärpa sändningsförbudet för alla utländska medier som av säkerhetstjänsten anses vara skadliga för den nationella säkerheten. Sändningsförbudet förlängs från 45 till 60 dagar.

Den 3 november godkändes en lag som utökar kommunikationsministerns kontroll över medier. Den nya lagen ger ministeriet befogenheter att ta kontroll över public-servicebolaget Kans budget.

– Benjamin Netanyahus regering riktar öppet in sig på mediernas oberoende och pluralism. Kommunikationsminister Shlomo Karhiutnyttjar det pågående kriget för att tysta röster som kritiserar den högerextrema koalitionen. Likuds parlamentariker ger förslag på nya medielagar som sedan godkänns av ministerkommittén, som domineras av samma parti. Dessa angrepp på media kommer att ha bestående, skadliga effekter på Israels medielandskap.
Israel beskriver sig självt som ”den enda demokratin i Mellanöstern”, men den fria pressen undermineras, säger Anne Bocandé, redaktionell chef för RSF.

Kritiska medier stämplas som propaganda

I Israel har journalister som är kritiska till regeringen och kriget utsatts för påtryckningar och hot i över ett år. Minister Shlomo Karhi har kallat sina kritiker i Knesset för ”terrorister” och anklagat redaktionen på den liberala tidningen Haaretz för att ägna sig åt ”anti-israelisk propaganda”. I mars 2023, bara tre månader efter att Shlomo Karhi utnämnts till medlem av Benyamin Netanyahus kabinett presenterade han en omfattande plan för att omdana det israeliska medielandskapet, en plan han nu omsätter i handling.

Viktiga punkter på Shlomo Karhis agenda är att försvaga public-servicebolaget Kan och stärka vissa privata kanaler, som till exempel Kanal 14, som starkt stöder den nuvarande regeringskoalitionen. På initiativ av Likudpartiet och minister Shlomo Karhi lades Kanal 14 till i listan över kanaler som sänds på marksänd tv.

Ett annat lagförslag som godkändes av ministerkommittén för lagstiftning den 30 juni gör det möjligt för kommunikationsministern att fördela radiofrekvenser. Förslaget syftar till att avveckla det oberoende organ som för närvarande ansvarar för denna uppgift, den så kallade Andra myndigheten.

Redan innan ”Al-Jazeera”-lagen förlängdes i april 2024, hade ministern i november 2023 förbjudit den libanesiska tv-kanalen Al-Mayadeen att sända i Israel. Kanalens redaktionella hållning är pro-Hizbollah och pro-Iran.

I Gaza, på den ockuperade Västbanken och i Libanon fortsätter journalister att vara måltavlor för den israeliska armén. Sedan den 7 oktober 2023 har den israeliska militären dödat över 145 journalister i den belägrade palestinska enklaven. Minst 35 av dem har dödats i samband med sitt arbete, enligt RSF:s uppgifter.

Israel är på plats 101 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex år 2024

Foto: Yonatan Sindel/Flash90