Mellan den 6 juni och den 8 juni skedde minst 27 attacker mot journalister som bevakar protesterna i Los Angeles. Attackerna utfördes av både polis och demonstranter. Reportrar utan gränser (RSF) fördömer våldsvågen och uppmanar amerikanska myndigheter att skydda journalister.
Protesterna i Los Angeles bröt ut den 6 juni som en reaktion på att federala myndigheter gjort räder mot invandrare på arbetsplatser. När polisen urskillningslöst använt tårgas och gummikulor för att skingra folkmassorna har journalister träffats.
Sedan den 6 juni har det skett minst 27 våldsincidenter mot journalister som bevakar protesterna, uppgifter som RSF kunnat verifiera i samarbete med vår lokala partner Los Angeles Press Club. 24 attacker har utförts av polisen och tre av enskilda personer. Våldsvågen har drabbat alla delar av media; frilansare, lokal-tv, utländska korrespondenter och journalisters säkerhetsteam.
–Våldsvågen mot journalister på gatorna i Los Angeles i helgen är oacceptabel. Protesterna är av stort allmänintresse och allmänheten har rätt att få veta exakt vad som händer. Det kan bara ske om journalister tillåts göra sitt jobb. Det här är ett farligt arbete i sig, men det blir ännu farligare när myndigheter inte kan eller vill skilja på press och demonstranter. Även privata aktörer attackerar medier. Myndigheterna i Los Angeles måste göra mer för att säkerställa att pressfriheten respekteras under dessa protester, säger Clayton Weimers, USA-ansvarig RSF.
Våldshandlingar mot journalister
Nästan omedelbart efter att protesterna brutit ut utsattes journalister för fysiska attacker. Flera journalister rapporterar att de skjutits av polis med pepparkulor, gummikulor och tårgas, däribland Ryanne Mena från Southern California News Group, frilansjournalisterna Anthony Cabassa och Sean Beckner-Carmitchel, Ben Camacho från The Southlander, den brittiske fotojournalisten Nick Stern och Lexis Olivier-Ray från LA Taco. Oroväckande bilder visar hur den australiensiska tv-reportern Lauren Tomasi blir skjuten med gummikulor av polis när hon rapporterar live i sändning. En video som publicerats av NBC LA visar hur polis i militärutrustning aggressivt knuffar reportern Mekahlo Medina. En annan video visar hur polisen skjuter mot ett tv-team från KCBS/KCAL.
Den 8 juni meddelade president Donald Trump att han skulle kalla in 2 000 soldater från nationalgardet för att bistå den lokala polisen, ett beslut som bidrog till våldet mot journalister. RSF uppmanar alla myndigheter – lokala, delstatliga och federala – att respektera medier och deras grundlagsskyddade skyldighet att rapportera om protesterna.
USA rankas på plats 57 av 180 länder och territorier i RSF:s pressfrihetsindex för 2025. Landet har tappat 12 placeringar under de senaste fem åren. Sedan president Donald Trump tillträdde som president i USA för andra gången i januari 2025, har det skett en alarmerande ökning av kränkningar av pressfriheten.