Reportrar utan gränser kräver åtgärder för att skydda journalister i Frankrike mot polisvåld

Polisvåldet mot journalister i Frankrike har senaste åren ökat. Under förra årets landsomfattande protester utsattes flera journalister, som bevakade demonstrationerna, för polisvåld. Dessförinnan förolämpades och attackerades fysiskt journalister av poliser under de återkommande demonstrationerna och protesterna mot arbetsmarknadsreformerna 2016-2018.

Reportrar utan gränser (RSF) har vid flera tillfällen vänt sig till den franska presidenten Emmanuel Macron och vädjat om åtgärder för att minska polisens våld mot journalister, som bevakar demonstrationer och manifestationer. Vid ett möte i maj 2019 mellan den franske presidenten och RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire lovade Emmanuel Macron att ”åtgärder kommer att vidtas” för att hantera polisvåldet mot reportrar som bevakar demonstrationer.

Efter mötet med Emmanuel Macron presenterade RSF tio förslag till inrikesminister Christophe Castaner och RSF bjöds in till en diskussion på inrikesdepartementet om en ny strategi för att minska polisvåldet. I december 2019 lämnade RSF in ett anmälan till åklagarmyndigheten i Paris för 13 journalist som utsatts för polisiärt våld under rörelsen Gula västarnas demonstrationer mellan november 2018 och maj 2019.

De utlovade åtgärderna har dröjt, trots Emmanuel Macrons uppmaning till regeringen att utarbeta ”konkreta förslag för att förbättra polisens uppträdande”. I början av juni i år upprepade presidenten sin begäran till premiärminister Édouard Philippe att ”påskynda” förslag till ”förbättring av polisens beteende.

RSF välkomnar påstötningen och hoppas den ska leda fram till en fullständig översyn av polisens metoder och taktik. RSF påminner regeringen om de tio förslagen som överlämnades till inrikesministern för ett år sedan och kräver en översyn av polisutbildningen och mekanismer som kan förbättra relationen mellan polis och journalister som är i tjänst under demonstrationer.

– Reportrar utan gränser har i fyra år fördömt den franska polisens våld mot journalister, vädjat till myndigheter, vänt sig till domstol och utarbetat förslag. Nu uppmanar vi regeringen att anta konkreta åtgärder för att få ett stopp på kränkningarna mot pressfriheten och yttrandefriheten i Frankrike, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Frankrike rankas på plats 34 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2020.