Reportrar utan gränser (RSF) lanserar en ny digital stödtjänst för Iran, som svar på den snabba försämringen av pressfriheten sedan starten av de folkliga protesterna i Iran den 16 september. Arbetet görs i samarbete med Nobels fredspristagare, Dr Shirin Ebadi.
Sedan protesterna inleddes den 16 september har ranska journalister modigt rapporterat om utvecklingen, trots en alltmer fientlig och komplex miljö. De utsätter sig för stora personliga risker och RSF vill nu försöka hjälpa dem att minska dessa risker.
Därför ger RSF nu journalister och media i Iran de verktyg och det stöd som behövs för att utföra sina jobb så säkert som möjligt,
– Journalisternas möjligheter att fortsätta rapportera är avgörande för att informera den iranska och internationella allmänheten. Vi hoppas att detta stöd ger dom visst skydd och en möjlighet att fortsätta sitt arbete, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser.
Med full kapacitet på farsi, kommer RSF:s iranska stödtjänst att tillhandahålla digitalt säkerhetsstöd till journalister i riskzonen, inklusive snabbt tillhandahållande av VPN, möjligheter att kringgå censur genom att skapa spegelsidor av webbsidor genom RSF:s Collateral Freedom-projekt.
Genom RSF:s stödtjänst kommer iranska medier, i och utanför landet, även kunna få akuta bidrag. RSF kommer också att utveckla ytterligare material för publicering på organisationens webbbplats på farsi.
Iranska journalister och medier som behöver assistans kan kontakta RSF säkert via mailadresserna RSFIran@rsfsecure.org eller iran@rsf.org.
Via RSF:s stödtjänst går det att få kontakt med andra RSF-avdelningar, såsom assistas-desken eller organisationensjuridiska team. RSF kommer att utveckla en skräddarsydd digital säkerhetsguide för Iran som ska översättas till farsi och distribueras genom nätverk för iranska journalister.
RSF kommer också att bistå i juridiska ärenden som drabbat iranska journalister och nyhetsredaktioner. Projektet lanseras i samarbete med Nobels fredspristagare, Shirin Ebadi, en tidigare domare och grundare av Defenders of Human Rights Center i Iran, samt medlem av RSF:s emeritusstyrelse.
–I denna känsliga situation är iranska journalister och deras arbete med att rapportera vad som händer i Iran avgörande. De riskerar sina liv för att vara folkets röst. Några journalister har gripits, eller vad som nu har hänt dom, till exempel den modige journalisten Nilufar Hamedi, som tog ett foto av Mahsa Aminis släktingar på sjukhuset. Att stödja journalister i Iran är att stödja frihetens röst, säger Shirin Ebadi.
Iran är rankat på 178:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex för år 2022.