Som svar på att Egyptens president Abdel Fattah El-Sisis utlyst en femårsplan för att förbättra mänskliga rättigheter i landet uppmanar RSF Sisi att frige de 28 journalister som i nuläget hålls i förvar i Egypten. Finns allvar bakom hans uttalande, eller är det ett dåligt skämt, undrar Reportrar utan gränser, RSF?
Förra helgen publicerades president Sisis en nationell strategi för mänskliga rättigheter på förstasidorna i egyptisk press. Dekretet ska, enligt presidentens pressmeddelande, förbättra och respektera alla civila, politiska, sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter i Egypten.
Om man ska tro den officiella versionen, har presidenten förändrats och är fylld med goda avsikter och han fastslog att det finns en nära förbindelse mellan demokrati och mänskliga rättigheter. Sisi menade att Egypten nu åtar sig att respektera och skydda rätten till fysisk integritet, personlig frihet, politisk praktik, yttrandefrihet och rättighet att skapa civila organisationer samt rätt till rättstvister.
Efter 48 timmar började verkligheten ställa Sisis löften på skam. En bloggare som väntar på rättegång sedan september 2019, Alaa Abdel Fattahs och hans familj och advokat, fick veta att hans tid i förvar förlängts ännu en gång, trots att hans psykiska hälsa inte alls är god.
Det finns flera liknande fall. Minst 27 journalister sitter i fängelse och de flesta av dem, som Fattah, har blivit kvarhållna en längre tid i väntan på rättegång. När några, som Solafa Magdy och Esraa Abdel Fattah blir frigivna tar andra deras plats. De senaste journalister som hamnade i fängelse var Abdel Nasser Salama och Rabie El-Sheikh.
-Vi skulle välkomna att Egypten på lång sikt arbetade för att förbättra mänskliga rättigheter om vi inte var skeptiska av god anledning, säger RSF´s generalsekreterare Christophe Deloire. – Vi hoppas att detta nationella program för mänskliga rättigheter ska vara något annat än ett osmakligt skämt och vi bjuder in egyptiska myndigheter att bevisa att det finns handling bakom deras förpliktelse genom att omedelbart frige alla fängslade journalister.
Sisi sa i en intervju med CNN 2015 – Ingen i Egypten kan fängsla någon som jobbar med media, journalistik eller TV för att de uttrycker sina åsikter. Egypten har blivit ett av de länder där flest journalister hålls fångna sedan Abdel Fattah El-Sisi blev president.
Egypten står som land nummer 166 av 180 i RSFs pressfrihetsindex.