Sedan 2011 har Bashar al-Assad och hans allierade dödat mer än 181 journalister. När den militanta gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), störtade regimen den 9 december 2024, satt 23 journalister bakom lås och bom. Tio journalister saknades, däribland sju offer för påtvingade försvinnanden. I Reportrar utan gränsers (RSF) senaste pressfrihetsindex hamnade Syrien på 179:e plats av 180 länder. RSF välkomnar slutet på en av de mest förtryckande regimerna i modern historia. RSF kräver rättvisa för de journalister som dödats, skadats, fängslats och försvunnit. Landets framtida ledare måste säkerställa pressfriheten i landet.
Under al-Assad-regimen dödades enligt RSF sammanlagt 181 journalister. 161 av regimstyrkor och 17 i ryska flyganfall. Journalister bombades, var måltavlor för regeringens krypskyttar, torterades och mördades i Assads fängelser. Detta får inte gå ostraffat.
Några dagar innan Assadregimens föll, försökte syriska väpnade styrkor stoppa Idlibrebellernas framryckning mot huvudstaden Damaskus, under ledning av den islamistiska väpnade gruppen HTS. Två reportrar som bevakade sammandrabbningarna dödades av syriska väpnade styrkor: Mustafa al-Kurdi, journalist på den lokala nyhetsbyrån Focus Aleppo och korrespondent för det turkiska public service-bolaget TRT, och Anas Alkharboutli, fotojournalist för den tyska nyhetsbyrån DPA.
– Assaddiktaturens brutala styre är över och med det – förhoppningsvis – det våldsamma förtrycket av pressen i Syrien. Vi kräver att Bashar al-Assad åtalas för sina brott. Offren för hans övergrepp måste få upprättelse. Vi är också medvetna om de brott som HTS har begått mot journalister: vi uppmanar HTS att ställa ansvariga till svars och att släppa alla journalister som fortfarande hålls fängslade i landet, inklusive gisslantagna. Syriens framtida ledare, vilka de än må vara, måste garantera journalisters säkerhet och en fri press, säger Jonathan Dagher, chef för RSF:s Mellanösternavdelning.
RSF bekräftar att två journalister har släppts
Det finns inga bevis för att någon av de 23 journalisterna som fortfarande var fängslade eller försvunna när regimen föll är i livet. Från det ökända Saydnaya-fängelset, som av överlevande beskrivs som ”helvetet på jorden”, till Mazzeh-fängelset som kontrolleras av flygvapnets underrättelsetjänst, har få journalister kommit ut levande. Enligt vittnesmål som RSF samlat in har fänglsade journalister utsatts för tortyr, berövats medicinsk vård och avrättats i hemlighet efter snabba rättegångar som bara varat i några minuter. Ändå har strömmen av videor som visar fångar som befrias väckt förnyat hopp.
Sedan regimen föll har rebellerna börjat öppna fängelser. I skrivande stund kan RSF bekräfta att Hanin Gebran, journalist från Syria Media Monitor och fängslad sedan juni 2024, och bloggaren Tal al-Mallouhi, fängslad sedan 2009, har släppts. Båda journalisterna har varit fria sedan den 8 december, enligt RSF:s uppgifter.
Sex journalister dödade av HTS
Rebellgrupper och väpnade fraktioner har också medverkat till förtryck av reportrar. Av de 283 journalister som dödats i Syrien sedan 2011 anklagas HTS för att ha dödat sex journalister mellan 2012 och 2019. Gruppens ledare, Abu Mohammed al-Joulani (född Ahmed Hussein al-Chareh), är ansvarig för bortförandet av åtta journalister. Två av dem togs som gisslan 2013 och 2015 av jihadistgruppen al-Nusra, som grundades av al-Joulani. År 2017 gick al-Nusra samman med andra islamistiska grupper och bildade HTS, som tog kontroll över Idlibprovinsen, där de förde bort sex syriska journalister mellan 2018 och 2021.
Flera kurdiska reportrar har dödats i flyganfall i norra Syrien, senast i augusti 2024. Kurdiska medier pekar ut den turkiska militären som ansvarig. Enligt RSF:s uppgifter mördade islamiska staten, 22 journalister i Syrien mellan 2013 och 2017.
Bild: RSF