RSF kräver en revidering av lagförslag som legaliserar censur i Azerbajdzan

Azerbajdzjans parlament är på väg att godkänna ett lagförslag som legaliserar censur och trampar på pressfriheten. Reportrar utan gränser, RSF, uppmanar myndigheterna att revidera lagförslagets ändringar av landets medielag. Lagförslaget bryter mot grundlagen och principerna i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

Det kontroversiella lagförslaget, som utarbetats i hemlighet sedan i våras, förväntas antas av Milli Majlis, Azerbajdzjans parlament. När mer än 30 journalister från oberoende och oppositionella medier demonstrerade mot lagförslaget utanför nationalförsamlingen i huvudstaden Baku, skadades reportern Nargiz Absalamova av en polis. Det var den andra protesten som genomfördes mot lagförslaget, trots risken att protesten skulle bemötas av våld från säkerhetsstyrkorna. Enligt lagförslaget ska man upprätta ett register över journalister och skapa ett enda presskort. Endast den reporter som innehar detta kort och vars media har registrerats av myndigheterna kommer officiellt att erkännas som journalist. Reportrar som inte erkänns riskerar att bli begränsade i sitt arbete. De får inte tillgång till officiella källor som kommer att kunna ignorera frågor från icke erkända journalister.

Det kommer att vara staten som godtyckligt bestämmer vem som är och vem som inte är journalist. Alla som vill bli godkända som journalister måste genomgå ett ”test” vars detaljer fortfarande är okända. Myndigheterna kommer att upprätta en lista med personuppgifter över alla registrerade journalister och media. Listan kommer att innehålla adresser, uppgifter om bankkonton och arbetskontrakt. Detta kommer att utsätta journalisterna för ytterligare risker i ett land som kontrolleras av en auktoritär president, Ilham Aliyev. Azerbajdzjanska medier som är baserade utomlands för att undvika trakasserier, som Meydan TV, baserad i Berlin, och webb TV-kanaler kommer att få mycket svårare att bedriva någon verksamhet. Om medierna inte är registrerade i Azerbajdzjan kommer det att vara olagligt för deras korrespondenter att arbeta i landet.

Journalister kommer också att behöva följa nya regler. En sådan regel handlar om ”objektiv” tolkning av fakta och händelser. Vad som är ”objektiv” definieras inte i lagförslaget vilket ger domarna fria händer att tolka ”objektiv” som de finner lämpligt. Det blir också förbjudet att sprida information från inofficiella källor. Det blir därför omöjligt att bedriva undersökande journalistik eller kritisera myndigheternas agerande. En av artiklarna i lagförslaget förbjuder spridning av foton på personer utan deras skriftliga tillstånd. Förbudet gäller också om fotona är tagna på allmän plats. Detta skulle bland annat förhindra publicering av video som bevisar valfusk.

– Fullmatad med oprecisa formuleringar och motsägelser, syftar denna lag till att öka kontrollen över media och legalisera censur, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Förslaget bryter mot artikel 50 i den azerbajdzjanska konstitutionen, om informationsfrihet, och artikel 10 i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, om yttrandefrihet. Staten överskrider sina befogenheter genom att blanda sig i journalisters yrkesverksamhet, utan samråd med oberoende medier eller experter som är specialiserade på yttrandefrihet. Vi uppmanar den azerbajdzjanska regeringen och parlamentet att genomföra en fullständig revidering av detta lagförslag så att det respekterar konstitutionen och Europakonventionen.

Även om de förföljs av myndigheterna, också utanför landet, så spelar kritiska journalister och oberoende medier en viktig roll när det gäller att tillhandahålla information om den verkliga situationen i Azerbajdzjan. De erbjuder ett alternativ till den propaganda som serveras av regimen. Detta lagförslag är ägnat att tysta dem.

Azerbajdzjan är rankad på 167:e plats av 180 länder i RSF:s Internationella Pressfrihetsindex 2021

 

Cred, foto:Turan.az