RSF kräver full transparens i utredningen kring två Azerbajdzjanska journalisters död

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar de azerbajdzjanska myndigheterna att utreda de exakta omständigheterna under vilka två azerbajdzjanska journalister dödades av en mina i en region nära Nagorno-Karabakh en region som förra hösten var i krig med grannlandet Armenien.

Siraj Abyshev, fotograf på det statligt ägda AzTV, och Maharram Ibragimov, reporter för den statliga nyhetsbyrån AzerTag, var på väg att rapportera i byn Susuzlug när deras fordon körde på en mina i Azerbajdzjans Kalbajar-region, några kilometer från den armeniska den 4 juni 2021. Explosionen dödade också en azerbajdzjansk tjänsteman och skadade fyra civila personer.

-De två journalisternas död är tragiska nyheter för alla oss som arbetar inom media, säger Jeanne Cavalier, chef för RSFs avdelning för Östeuropa och Centralasien. Andra journalister som vill arbeta i den här regionen kan drabbas av samma öde, eller avskräckas från att åka dit och rapportera.

-Vi påminner de azerbajdzjanska och armeniska myndigheterna om att de har en skyldighet att skydda journalister när de arbetar, och vi ber dem att genomföra en helt transparent utredning kring denna händelse, fortsätter Jeanne Cavalier.

Det här är de två första journalister som dödats i den konfliktfyllda region i Azerbajdzjan och där krig utbröt förra hösten, 2020. Minst sju journalister skadades under kriget och de civila som skadads eller dödats av minorna är mångfalt fler.
Trots undertecknandet av vapenvila, framförhandlad av Ryssland, och utplaceringen av ryska fredsbevarare, är spänningen fortfarande hög i regionen eftersom två länderna inte håller med om gränsdragningen länderna emellan.

-Det här är en av de regioner med flest landminor i världen, upp emot 1 miljon minor, berättar Ayda Amir Hashimi från Azerbajdzjanska Kulturföreningen KARABAKH i Sverige.

Azerbajdzjan menar att de hindras från att hitta och desarmera minorna eftersom Armeniens myndigheter har vägrat förmedla de kartor som visar var minorna är placerade. Den 12 juni skedde dock ett utbyte länderna emellan – Azerbajdzjan bytte 15 Armeniska fångar mot en karta över minor i ett litet begränsat område i Agdam.

Armeniska myndigheter har inte svarat RSF då vi bett om kommentarer kring utredning av de båda Azerbajdzjanska journalisternas dödsfall.

Armenien är rankad på plats 63 av 180 länder i RSFs Pressfrihetsindex för 2021. Azerbajdzjan rankas på plats 167.