RSF kräver oberoende utredning av mordet på Al Jazeeras reporter på Västbanken

Förra veckans dödsskjutning av den hyllade Al Jazeera- reporterns Shireen Abu Akleh, i Jenin på Västbanken, är ett allvarligt brott mot Genèvekonventionerna och FN:s säkerhetsråds resolution 2222 om skydd av journalister Det säger Reportrar utan gränser (RSF) som kräver en omedelbar och oberoende internationell utredning av hennes död.

Vittnen berättar att den palestinsk-amerikanske journalisten Abu Akleh
dödades av ett skott i huvudet trots att hon bar en skottsäker väst med ordet ”Press” som tydligt identifierade henne som journalist. Ali al-Samudi, en palestinsk journalist som arbetade som Al Jazeera-producent som var tillsammans med Abu Akleh, blev också beskjuten och fick en skottskada i ryggen.

Samudi, som nu är inlagd på sjukhus, sa i en video:
–Vi filmade. De bad oss inte sluta filma eller gå. De avlossade ett skott som träffade mig och ett annat skott som kallblodigt dödade Shireen.

Efter dödsskjutningen av Abu Akleh genomsöktes hennes hem i östra Jerusalem av israeliska säkerhetsstyrkor, medans hennes familj ordnade med hennes begravning.

Shireen Abu Akleh var mycket populär journalist i Mellanöstern, respekterades av andra journalister för sin erfarenhet inom området.

Al Jazeera utfärdade ett uttalande där de anklagade de israeliska säkerhetsstyrkorna för att ”medvetet” ha riktat in sig på Abu Akleh och för att ha dödat henne ”kallblodigt”.

Israels försvarsmakt, IDF, tillkännagav en utredning av hennes död, men dess talesperson Amnon Shefler sa att israeliska soldater ”aldrig medvetet skulle rikta in sig på icke-stridande” medan premiärminister Naftali Bennett sa att det fanns ”en avsevärd chans att beväpnade palestinier, som sköt vilt, var de som orsakade journalistens olyckliga död.”

Flera vittnen, inklusive en AFP-fotograf, nekade till att ha sett några beväpnade palestinier på platsen där Abu Akleh dödades. Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas sa att han höll de israeliska myndigheterna ”fullständigt ansvariga” för hennes död.

– RSF är inte nöjd med Israels utrikesminister Yair Lapids förslag om en gemensam utredning av journalisten Shireen Abu Akleh död, sa RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire.
–En oberoende internationell utredning måste inledas så snart som möjligt.

Skjutningen av dessa två palestinska reportrar i samband med en israelisk räd i Jenin är det senaste av många oroande fall. Två palestinska journalister sköts till döds av israeliska krypskyttar när de bevakade den veckovisa demonstraionen ”The Great March of Return” nära den israeliska gränsen i Gazaremsan våren 2018. Ain Medias grundare Yaser Murtaja dödades på plats den 30 mars 2018, medan Radio Sawt al Shababs reporter Ahmed Abu Hussein dog på sjukhus den 25 april 2018 av den skottskada han ådrog sig den 13 april.

Enligt RSF:s uppgifter har mer än 140 journalister blivit offer för kränkningar av de israeliska säkerhetsstyrkorna på fredagens marscher sedan 2018, och minst 30 journalister har dödats sedan 2000.

Israel är rankad på plats 86 av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex. Palestina är rankad på plats 132.