Sedan kriget mellan Hamas och Israel inleddes har israeliska säkerhetsstyrkor och israeliska medborgare utsatt minst 15 journalister för trakasserier och hot. Reportrar utan gränser (RSF) kräver ett omedelbart slut på dessa våldshandlingar.
Ända sedan Hamas anföll Israel den 7 oktober, har hot och våldshandlingar ökat mot journalister som bevakar kriget från Israel. Arabiska och palestinska journalister är särskilt utsatta, men även reportrar från utländska medier och från tidningar som av anses vara kritiska till kriget, till exempel den vänsterorienterade israeliska dagstidningen Haaretz.
–Vi fördömer det våld och de trakasserier som journalister som bevakar kriget mellan Israel och Hamas utsätts för. Dessa oacceptabla inskränkningar av rätten till nyheter och information, som är ännu viktigare i krigstider, måste upphöra omedelbart. Vi uppmanar de israeliska myndigheterna att sätta stopp för dessa allvarliga attacker, att genomföra utredningar för att ställa de ansvariga inför rätta och att skydda mediers personal, säger RSF:s Mellanöstern-avdelning.
Bland offren finns Ahmed Darousha, en reporter på den qatariska tv-nyhetskanalen Al Arabi, som sände live från staden Nasaret den 15 oktober när en säkerhetsvakt plötsligt dök upp, ställde sig mellan honom och kameran och ropade: ”Vad är det du säger? Jag hoppas att du säger bra saker, för om du inte rapporterar sanningen, ve dig.” Den inkräktande säkerhetsvakten vände sig sedan mot kameran och skrek: ”Mördare, mördare. Gaza måste reduceras till stoft.”
Polisen hotade BBC-journalister med pistol
Två dagar tidigare, den 13 oktober, stoppades och misshandlades BBC Arabic-journalisterna Muhannad Tutunji och Haitham Abudiab och deras medarbetare av den israeliska polisen i Tel Aviv. Polisen hotade dem med pistol. Polisen hävdade senare att de ingrep eftersom BBC-teamets fordon var misstänkt, trots att det var märkt med bokstäverna ”TV”. Journalisterna bar dessutom skottsäkra västar och hjälmar med ordet ”press”.
Den 25 oktober attackerade en israelisk medborgare en grupp med fem fotografer–Eyal Margolin från dagstidningen Israel Hayom, Atef Safadi, chef för European Press Agency (EPA), Jalaa Marey från Agence France-Presse, Fadi Amun från Haaretz och Sergey Ponomarev från New York Times, nära den libanesiska gränsen. Journalisterna fotograferade den israeliska armén som besköt Libanon när den israeliske mannen närmade sig, hotade dem och sedan fysiskt attackerade Margolin och bröt hans arm. Angriparen arresterades, men släpptes några timmar senare.
Minst sex andra journalister från den qatariska nyhetskanalen Al-Jazeera, den palestinska tv-kanalen Mousawat och israeliska medier som Channel 12, Haaretz och Israel Broadcast Corporation–har utsatts för trakasserier eller attacker från allmänheten och myndigheter.
Haaretz rapporterade att frilansaren Israel Frey hotades av dussintals högerextrema aktivister den 15 oktober för att han uttryckt oro över antalet civila som dödats i Gaza.
Sedan kriget började har 41 journalister dödats – 36 i Gaza, en i Libanon och fyra i Israel – av vilka 12 dödades medan de arbetade.
Bild: alarabi.com