Journalister som jobbat för indiska NewsClick har utsatts för utpressning. Nu uppmanar Reportrar utan gränser (RSF) och brittiska advokatbyrån Guernica 37 Chambers, EU att införa sanktioner mot fyra högt uppsatta tjänstemän vid polisen i Delhi.
Den indiska polisen har vid ett flertal tillfällen gjort tillslag mot journalister som jobbar för den indiska nättidningen NewsClick. RSF och advokater från Guernica 37 Chambers, som är specialiserade på mänskliga rättigheter och internationell straffrätt, begär nu att Europeiska utrikestjänsten ska agera.
På deras order har husrannsakan genomförts hos 46 journalister som bor i eller nära den indiska huvudstaden. Samtliga är – eller har varit – anställda på NewsClick som är ett oberoende medieföretag som grundades 2009.
Polisen har under husrannsakningarna beslagtagit 480 elektroniska enheter, som telefoner och datorer. Två anställda på medieföretaget – personalchefen Amit Chakravarty och NewsClicks grundare Prabir Purkayastha – greps och åtalades enligt antiterroristlagen UAPA (Unlawful Activities Prevention Act). De har sedan dess suttit fängslade i Tihar-fängelset i Delhi.
RSF och Guernica 37 Chambers kräver att Europeiska unionen inför sanktioner mot de fyra tjänstemännen inom polisen. EU har sedan december 2020 möjlighet att införa sådana sanktioner mot länder utanför unionen som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Reglerna gör att EU:s medlemsländer kan stoppa inresa samt frysa deras ekonomiska tillgångar och förbjuda enskilda att göra affärer med partners inom unionen.
– Delhi-polisens agerande mot NewsClicks-journalister är en av de mest flagranta attackerna mot pressfriheten i Indien. Dessa räder, där 500 poliser deltog, genomfördes i en omfattning som saknar motstycke. Det är ett alarmerande steg i en redan oroande situation med förtryck av journalister i landet. Detta måste omedelbart leda till åtgärder från EU, säger Celia Mercier på RSF:s avdelning i Sydasien.
Den indiska tidningen anklagas för att ha tagit emot olaglig kinesisk finansiering som sedan använts för journalistiska granskningar. Flera journalister som utsattes för razziorna hade undersökt påstådda bedrägerier som begåtts av Adani-konglomeratet. Det är en stor affärsgrupp vars ordförande anses stå nära den nuvarande premiärministern Narendra Modi.
Andra journalister som polisen slog till mot har bevakat de stora bondeprotesterna som skedde 2020 och 2021.
Delhi-polisens enhet för terroristbekämpning står under direkt kontroll av inrikesministeriet och dess minister Amit Shah. Denna del av polisen anklagas för att regelbundet användas för att skrämma regimkritiska röster till tystnad. Under studentprotesterna 2020, då flera aktivister demonstrerade mot kontroversiella förändringar av medborgarlagstiftningen (Citizenship Amendment Act), sattes denna polisenhet in.
– Delhi-polisens specialenhet verkar vara ett av de organ som Indiens regering använder för att komma åt kritiker och journalister. Deras specialitet ligger i att använda terrorlagstiftningen för att tysta oppositionen. Både FN och flera utländska regeringar har varnat för att terrorlagstiftningen kan missbrukas av myndigheterna, säger Toby Cadman, advokat och grundare av Guernica 37 Chambers.
Pressfriheten har backat i Indien sedan Narendra Modi kom till makten. År 2023 föll Indien ytterligare 11 placeringar i RSF:s World Press Freedom Index till sin sämsta placering någonsin, 161 av 180. 2016 låg Indien på plats 133.
Foto: RSF