RSF kräver: släpp den fransk-afghanska journalisten Mortaza Behboudi

Reportrar utan gränser (RSF) och 14 andra media- och produktionsbolag vädjar till den Talibanska regimen att släppa den fransk-afghanska reportern Mortaza Behboudi som har suttit fängslad i Kabul under en månads tid.

Vi valde att inte säga något på 30 dagar gällande Mortaza Behboudis häktning. Han är en journalist med både fransk och afghansk nationalitet och som sitter fängslad i Kabul, huvudstaden i Afghanistan. Men idag vill vi låta världen veta att han arresterades för en månad sedan, den 7e januari i Kabul och vi hoppas att han ska friges så fort som möjligt för att kunna återvända till Frankrike.

Den senaste månaden har vi försökt på alla möjliga sätt att få honom frisläppt då det är absurt att han sitter i fångenskap.

Behboudi började sin karriär som fotojournalist/bildproducent vid 16 års ålder i sitt hemland Afghanistan. När han var 21 år flydde han till Frankrike på grund av hot, han fick då skydd av Maison des Journalistes (Journalisternas hem). Tillsammans med andra exiljournalister startade han en nyhetssajt med namnet Guiti News. Han började frilansa för franska och fransktalande mediekanaler som France Télévisions, TV5 Monde, Arte, Radio France, Mediapart, Libération och La Croix. Mostaza Behoudi var medförfattare till en serie av rapporter vid namn Across Afghanistan under the Taliban som publicerades av Mediapart och som även fick the Bayeux-priset för krigskorrespondenter och the French National Daily Varenne priset. Han bidrog även till en rapport som hette Young Afghan girls sold in order to survive och som sändes av France 2, även den fick the Bayeux-priset 2022.

Den 5e januari återvände Behboudi till Afghanistan för att rapportera och knappt 48 timmar senare i samband med att han skulle hämta ut sin pressackreditering, arresterades han.
Den 15e januari hade hans mobil ringt till Reportrar utan gränsers nationella assistansdesk men inget meddelande hade lämnats. Det är svårt att avgöra om det var Behboudi själv som ringde eller om det var dem som han fängslades av. Sedan dess är det ingen som svarar när man ringer till hans mobil. Allt vi vet är att han hölls kvar i ett fängelse i Kabul i 11 dagar, på grund av att han inte har kunnat visa sin pressackreditering. Sedan dess har han förflyttats till ett annat fängelse i Kabul och står nu anklagad för spioneri.

Vi vädjar till Talibanernas regering att lösa den här oacceptabla situationen. Mortaza Behboudi är en välkänd journalist, som är respekterad och mycket uppskattad av sina kollegor. Vi hoppas att detta meddelande inte bara ska nå den afghanska huvudstaden utan även de myndigheter som beslöt att han skulle arresteras och som har möjligheten att få honom frisläppt. Reportrar utan gränser har börjat kommunicera med de Talibanska myndigheterna.

Vi tackar de franska myndigheterna för allt de har gjort hittills i denna fråga och vi räknar med fortsatt stöd i framtiden.
Underskrifter från RSF och från de media- och produktionsbolag som Mortaza Behboudi arbetat för:
Stéphane Allies, Mediapart, Vice redaktionschef
Dov Aflon, Libération, Redaktionschef
Erik Berg, franceInfo, Chef för TV
Philippe Brachet, Arte Reportage, Chefredaktör
Vanessa Burgraf, France 24, Chef
Jérôme Chapuis, La Croix, Redaktionschef
Sonia Delesalle-Stolper, Ansvarig för Internationell Service på Libération
Christophe Deloire, Generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF)
Grégoire Deniau, TV5MONDE, Redaktionschef
Carine Fouteau, Mediapart, Vice Redaktionschef
Vincent Giret, Nyhets- och sportchef på Radio France
Thomas Hofnung, Chef för Internationell Service på La Croix
Françoise Joly, TV5MONDE, Nyhetschef
Alexandre Kara, France Télévisions, Nyhetschef
Bernard de La Villardière, Chef för produktionsbolaget Ligne de front
Elise Lucet, Redaktör och programledare för programmet “Envoyé Spécial” på France 2
Elsa Margout, Chef för magasinen på France Télévisions
Franck Mathevon, Radio France, Nyhetschef
Marco Nassivera, Arte TV, Nyhetschef
Philippe Pécoul, Chef för TF1:s nyhetsshow “Sept à huit”
Edwy Plenel, Médiapart, Ordförande
Muriel Pleynet, Redaktionschef på France Télévisions
Harry Roselmack, VD på HTO productions
Martin Weill, “Les Reportages de Martin Weill”, TMC