Reportrar utan gränser (RSF) fördömer den sexåriga fängelsedom som utdömts – bara dagar före de allmänna valen i Guatemala – mot José Rubén Zamora, utgivare av en regeringskritisk tidning. Zamora, som hålls fängslad under fruktansvärda förhållanden, måste omedelbart friges och domen som är det senaste exemplet på regeringens växande auktoritära makt, måste upphävas.
Zamora, grundare och ägare av den nationella dagstidningen El Periódico, dömdes den 14 juni till sex års fängelse på en påhittad anklagelse om att ha tvättat motsvarande 35 000 euro som han skulle ha fått från en affärsman i utbyte mot ett löfte om att inte publicera skadlig information om honom. Zamora, som suttit fängslad i tio och en halv månad, nekar till anklagelsen – som framfördes mot honom som ett led i regeringens försök att få honom att tiga – och har meddelat att han tänker överklaga.
Under ett besök i Guatemala tillsammans med andra icke-statliga pressfrihetsorganisationer förra månaden bekräftade RSF att han hålls fängslad under fruktansvärda förhållanden. Han är 66 år gammal, har gått ner 16 kilo och har utsatts för konstant isolering sedan han greps i juli 2022. Han berättade för medlemmarna i NGO-delegationen att han också har utsatts för psykisk tortyr vid flera tillfällen sedan han greps.
–De rättsliga trakasserierna mot El Periódico tvingade denna ledande dagstidning att stänga efter 27 års existens, men det kommer inte att tysta dess grundare. Denna grymma förföljelse måste upphöra nu. Vi beklagar José Rubén Zamoras sexåriga fängelsestraff och den misshandel som han har utsatts för, och vi är mycket oroade över hans hälsotillstånd. Han måste friges och hans fällande dom måste upphävas. Det bekräftar det växande auktoritära styret i Guatemala och bådar illa för pressfrihetens framtid i ett land som ska välja en ny president om bara lite mer än en vecka. Det säger Artur Romeu, Chef för RSF:s Latinamerikakontor.
Zamora greps den 19 juli 2022, fem dagar efter att El Periódico publicerat uppgifter om ett korruptionsfall där personer nära president Alejandro Giammattei var inblandade. Åtta journalister som tidigare arbetade för tidningen anklagas också för att ha hindrat rättvisan i samband med ett separat fall mot Zamora. De flesta av dem har flytt landet, liksom Zamoras fru, som lämnade landet dagen innan domen meddelades.
Kampanjen inför president- och parlamentsvalen i Guatemala den 25 juni, där Giammattei enligt konstitutionen inte får ställa upp för en andra mandatperiod, har präglats av valdomstolens beslut att förbjuda flera ledande kandidater, vilket har lett till anklagelser om partiskhet till förmån för Giammatteis allierade.
Situationen för pressfriheten inför valet är oroande. RSF och de andra medlemmarna i den koalition av icke-statliga organisationer som besökte Guatemala förra månaden kommer att publicera en detaljerad rapport om sina iakttagelser den 22 juni.
Guatemala är på plats 127 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex.
Foto: RSF