RSF lanserar Svoboda News – oberoende nyheter på ryska

Reportrar utan gränser (RSF) lanserar Svoboda News, en ny kanal med oberoende, tillförlitliga ryskspråkiga nyheter, i samarbete med bland annat The Insider.

Svoboda News är en fortsättning på utvecklingen av satelliten Svoboda – RSF:s initiativ för att motverka ökad censur och propaganda. Kanalen Svoboda News kommer att bevaka aktuella händelser, inklusive undersökande reportage för att säkerställa att den rysktalande befolkningen runt om i världen får tillförlitlig information.

Satellit-projektet Svoboda lanserades i mars 2024 i syfte att främja pressfrihet oberoende av länders gränser. Svoboda News dyker upp vid en kritisk tidpunkt när tillgången till tillförlitliga nyheter på ryska i allt högre grad utsätts för statlig inblandning och hårda tag mot oberoende medier.

– Lanseringen av Svoboda News är nästa viktiga steg i Svobodapaketet. Den nya kanalen bygger på erfarenheterna från projektets första veckor och samlar förstklassiga journalister och mediepartners för att säkerställa daglig nyhetsbevakning på ryska, säger Thibaut Bruttin Biträdande generaldirektör för RSF.

– Vi är glada över samarbetet med Svoboda-projektet, som innebär att vi kommer att nå ut med vår journalistik till en ännu bredare publik. Men partnerskapet handlar inte bara om att utöka vår räckvidd–det handlar om att sprida sanningen i en tid då öppenhet bokstavligen räddar liv, säger Timur Olevskiy, chefredaktör för nyheterna på The Insider.

Bland medarbetarna på Svoboda News finns journalisten Dmitry Kolezev, känd för sina skarpa politiska analyser, Pavel Kanygin, en framstående undersökande reporter som arbetat för Novaya Gazeta och Krym Realii. Andra samarbetspartners är den lokala grenen av det amerikanska radio- och tv-bolaget Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) som specialiserat sig på bevakningen av Krimhalvön samt Voice of America.

Global räckvidd

Svoboda News kommer att nå rysktalande i, förutom Ryssland, Europa, Mellanöstern, Afrika och andra delar av världen. Med detta initiativ vill RSF understryka sitt engagemang för att ge alla människor, oavsett vilket land de bor i, tillförlitlig och oberoende journalistik.