RSF överlämnar ”Vykort för Maryna” till Belarus ambassad i 7 städer med krav på frigivning av fängslade redaktören Maryna Zolatava

#Free Marina 6 November


Reportrar utan gränser (RSF) har avslutat sin aktion ”Vykort för Maryna” genom att leverera hundratals vykort, brev och online-meddelanden till stöd för den fängslade belarusiska redaktören Maryna Zolatava till belarusiska ambassader i sju städer runt om i världen för att uppmärksamma Zolatavas födelsedag. Tillsammans med Zolatavas familj har RSF sänt en tydlig signal till de belarusiska myndigheterna att det internationella samfundet bevakar Zolatavas fall och kräver att alla 36 fängslade mediearbetare i landet friges.

Den 6 november överlämnade RSF:s representanter i Paris, London, Berlin, Bern, Stockholm, Wien och Washington DC hundratals budskap om stöd för Zolatava till de belsrusiska ambassaderna i respektive land. Datumet är Zolatavas 46-årsdag – den tredje födelsedagen hon har tillbringat bakom galler, där hon avtjänar ett 12-årigt straff på grund av anklagelser om nationell säkerhet. Zolatava är chefredaktör för TUT.BY, Belarus mest populära oberoende nyhetssajt innan den förbjöds, och har blivit en symbolisk figur för det allvarliga läget för pressfriheten i Belarus. Hon är en av 36 fängslade mediearbetare i landet.

RSF Sverige stödjer Belarus journalister, bland annat via BAJ, Belarusian Journalist Association, som arbetar i exil.
– Minnet är kort när nya konflikter blossar upp i världen. Men vi får inte glömma Belarus fängslade journalister, och dom som tvingas arbeta från exil. Dom behöver vårt stöd, och vi behöver deras röster, säger Katarina Carlsson, verksamhetschef på RSF Sverige.

I Paris pratade RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire till journalister som samlats utanför den belarusiska ambassaden:
– Diktatorn Alexander Lukasjenko skulle vilja dra nytta av internationella nyheter för att få folk att glömma förtrycket och terrorn i sitt land. Vi har kommit hit denna morgon för att säga nej till hans regims propaganda och för att visa att vi fortsätter att kämpa för de fängslade journalisterna i Belarus och för att uppmärksamma medierna på denna situation. Maryna Zolatava landets mest kända kända journalist, redaktören som drev landets största oberoende webbplats, och det är därför regimen slår så hårt mot henne.

Zolatavas make Vasily Kishkurno, som deltog i aktionen i Paris tillsammans med sina två unga vuxna barn, förklarade hur mycket detta stöd betydde för deras familj och uppmanade till ytterligare solidaritet med Maryna och alla andra fängslade vitryska journalister som är måltavlor för att inte vara tysta i efterdyningarna av valet 2020.
– De behöver detta stöd. Mänsklig värme överskrider alla murar och till och med gränser. Jag vet att solen en dag kommer att gå upp i Belarus, sade han.

– Eftersom Lukasjenkoregimens obevekliga tillslag mot oberoende medier inte visar några tecken på att upphöra, är den internationella mobiliseringen till stöd för modiga vitryska journalister som Maryna Zolatava viktigare än någonsin. Denna uppsjö av global solidaritet gör det tydligt att världen inte kommer att glömma Zolatava och hennes kollegor. Vår uppmaning att frige Zolatava och alla journalister som hålls fängslade i Belarus är starkare än någonsin – och vi kommer inte att sluta förrän de är fria, säger RSF:s kampanjchef Rebecca Vincent

RSF:s kontor runt om i världen har under de senaste två månaderna samlat in vykort som en del av den globala kampanjen #FreeZolatava. Aktionen ”Vykort för Maryna” fick stöd av den brittiske skådespelaren Stephen Fry, den belarusiska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya och medlemmar i den brittiska parlamentariska gruppen för Belarus.

Tidigare i år mobiliserade RSF:s globala nätverk för att ansluta sig till det belarusiska journalistförbundets maraton i solidaritet med fängslade journalister, och visade stöd från 12 RSF-kontor runt om i världen. RSF fortsätter att driva kampanjen #FreeZolatava och alla fängslade journalister i Belarus som en global prioritet.

Belarus rankas på plats 157 av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2023.

Foto: Petteri Flanagan Karttunen, SJF
På bilden, Katarina Carlsson, verksamhetschef RSF Sverige och Ewa Hedlund från RSF:s styrelse.