RSF portade från bokat besök hos Assange i Belmarsh-fängelset

Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire och kampanjchefen Rebecca Vincent förbjs att besöka Julian Assange i Belmarsh-fängelset trots att de fått bekräftelse på att ett besök skulle vara tillåtet.

Detta är en kortversion av den engelska texten som ni kan läsa här

Den 4 april nekades Deloire och Vincent från att komma in i Belmarsh-fängelset, trots att de blivit granskade i förväg och fått bekräftelse på att ett besök med Julian Assange skulle vara möjligt klockan 9:15. Hans fru, Stella Assange, fick komma in som planerat.

Personal på fängelset meddelade RSF-representanterna att de hade ”fått underrättelser” om att de var journalister och därför inte skulle tillåtas komma in, enligt ett beslut av Belmarsh fängelsedirektör Jenny Louis.

– Vi är djupt besvikna över detta godtyckliga beslut av Belmarsh fängelsedirektör att hindra oss från att besöka Julian Assange, trots att vi följer alla regler och procedurer. Julian Assange har rätt att ta emot besökare i fängelse, och vi är legitima att besöka honom som en pressfrihetsorganisation. Vi uppmanar till ett brådskande upphävande av detta beslut så att vi får tillgång till besök utan ytterligare dröjsmål, säger Christophe Deloire.

RSF skulle ha varit den första icke-statliga organisationen att få träffa Assange i Belmarsh-fängelset. Assange har bara haft en handfull besökare utöver sin närmaste familj under de nästan fyra åren han har suttit fängslad.

Deloire och Vincent hade för avsikt att se hur Assange mår och prata med honom om hans fall, som en icke-statlig organisation som aktivt kämpar för hans frigivning – inte som journalister. Deloire skulle ha besökt i sin egenskap av generalsekreterare för RSF och Vincent som kampanjledare. Vincent har aldrig arbetat som journalist eller haft presskort. Deloire hade tidigare besökt Assange vid tre tillfällen under tiden han var på Ecuadors ambassad.

RSF har också hindrats lämna insamlade underskrifter från kampanjen #freeassange till den brittiska regeringen. I september 2020 vägrade 10 Downing Street ta emot de 108 000 namnunderskrifter som uppmanade de brittiska myndigheterna att inte utlämna Assange. I maj 2022 vägrade inrikesministeriet att acceptera ytterligare en petition på 64 000 underskrifter som uppmanade inrikesministern att avslå utlämningsbeslutet, även om RSF kunde leverera det till de brittiska ambassaderna i sex andra länder runt om i världen.

Foto: Noémie Bonnafous / RSF