RSF skickar generatorer och utrustning för elförsörjning till 91 medieföretag i Ukraina

Reportrar utan gränser, RSF, samarbetar med ukrainska organisationen Institute of Mass Information (IMI), med att förse medieföretag med generatorer och annan nödvändig utrustning för energiförsörjning. Detta efter att rysk militär lamslagit infrastrukturen i Ukraina. RSF har sedan kriget startade för nästan ett år sedan stöttat närmare 1 400 journalister och medier som bevakar kriget.

Som svar på ukrainska mediers vädjan om hjälp har RSF skickat 59 generatorer, 52 solcellspaneler och 150 portabla laddare med solceller till totalt 91 medieföretag i 14 av Ukrainas regioner. IMI:s regionala filialer ansvarar för distributionen så att materialet fördelas till medier med störst behov. Först ut är de 64 medier som fått elförsörjning utslagen av ryska bombningar. Ytterligare 27 medier står på tur för en andra leverans av material.

– Ryssland för inte bara ett brutalt krig mot Ukraina och dess hårt kämpande befolkning, utan även mot allt vad pressfrihet och oberoende journalistik heter i såväl Ukraina som Ryssland. Vi gör allt vi kan för att stötta våra kollegor som spelar en avgörande roll för vilken information vi får om kriget. Tack vare ett fantastiskt stöd från svenska givare fortsätter vårt enträgna arbete, säger Erik Halkjaer, ordförande i RSF Sverige.

Se karta över RSF:s stödinsatser

Inköp och distribution av generatorer och annan utrustning för elförsörjning är ett av flera initiativ som RSF tagit för att hjälpa journalister i Ukraina. Sedan pressfrihetscentret skapades i Lviv den 11 mars 2022 och i Kiev två månader senare, har RSF hjälpt nästan 1 400 journalister och medier, i samarbete med IMI och andra lokala organisationer, inklusive National Union of Journalists of Ukraine (NUJU). 80 procent av mottagarna har varit ukrainska, men journalister från 30 andra länder över hela världen har också fått hjälp.

Tack vare generösa gåvor från organisationer, stiftelser, företag och privatpersoner har RSF Sverige varit med och finansierat en stor del av den säkerhetsutrustning som distribueras via Press Freedom Center i Lviv och Kiev, samt ett antal generatorer som nu nått mediahus i Ukraina. Bland givarna finns Bonnier News, Stiftelsen Natur och Kultur, Anderstiftelsen, Elsa och Harry Gabrielssons stiftelse, Stampen local media, Tidningen Hem och Hyra, journalistföreningar runt om i Sverige och många, många fler. Reklambyrån Åkerstam Holst har tagit fram starka kampanjer som flera medier hjälpt oss att sprida. Ett stort tack också till er!

Behöver du som journalist stöd i Ukraina? Alla förfrågningar om assistans i Ukraina skall mailas till Press Freedom Center lvivapfc@rsf.org

RSF genomför assistans i Ukraina med stöd från Europeiska kommissionen, Tides Foundation, Taipeis representantkontor i Frankrike, Open Society Foundations, Fondation de France och med hjälp av sin mångåriga partner, Institute of Mass Information (IMI), samt Lvivs stadshus, Ukrainas mediacenter och Bioport Humanitarian Logistics.