Reportrar utan gränser, RSF, stämmer plattformen X i Frankrike. Detta efter att plattformen inte tagit bort falska konton och inlägg som spridit lögner om organisationen. Tio anmälningar har tidigare lämnats in av RSF.
Kan företaget X straffas för att de inte stoppar falska nyheter? Det är frågan som de franska domstolarna nu ska ta ställning till efter att Reportrar utan gränser (RSF) har väckt ett nytt fall mot plattformen. Domstolarna kommer att granska om X har ett juridiskt ansvar för den desinformation som sprids, och om deras ovilja att ta bort falskt innehåll kan göra dem medskyldiga till att försvåra den offentliga debatten. RSF har anlitat advokat Emmanuel Daoud och hans team från Vigo för att driva ärendet.
Bakgrunden är en video som RSF hittade i slutet av augusti. Videon var falskt märkt som ett inslag från brittiska BBC och påstod att RSF hade gjort en studie om nazism inom den ukrainska militären. RSF kunde avslöja hur Ryssland sedan spred denna falska information vidare genom sitt utrikesministerium och två av landets ambassader.
Den falska videon, som missbrukade RSF:s logotyp och visuella identitet samt innehöll bilder på organisationens påverkansansvarige, spreds snabbt på både X och Telegram. När RSF släppte sin utredning den 13 september hade videon redan setts nästan en halv miljon gånger.
RSF har gjort tio anmälningar
RSF, som är premium-användare på X, försökte få bort innehållet genom att lämna in tio anmälningar via plattformens system för att rapportera olagligt innehåll, i enlighet med lagen om digitala tjänster. Anmälningarna gällde de inlägg som bidrog mest till att sprida desinformationen. Trots att RSF gav all information som X bad om, valde plattformen att inte ta bort det ärekränkande innehållet som riktades mot organisationen och dess påverkansansvarige.
– När X vägrar ta bort innehåll som de vet är falskt blir de medskyldiga till att sprida desinformation. Plattformen ger dem som sprider lögner kraftfulla verktyg och stor synlighet, och låter dem komma undan utan straff. Nu måste X ta ansvar för detta. Vi stämmer dem som en sista utväg efter att ha drabbats av både desinformation och krigspropaganda som fått spridas fritt på Elon Musks plattform, säger Antoine Bernard RSF:s juridiska talesperson.
RSF:s advokat Emmanuel Daoud säger att stämningen görs för att påminna X om att företaget och dess chefer har ett straffrättsligt ansvar och att det finns gränser för hur mycket falsk information, förfalskning och förtal som, enligt fransk lag, får spridas.
– Med tanke på Rysslands aggressionsbrott och kriminella propaganda mot Ukraina och ukrainare – med dess serie av krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten – måste X:s straffrihet bekämpas genom lag och sanktioneras av det franska rättssystemet från det ögonblick de allvarliga rapporterade brotten är tydligt bevisade, säger Emmanuel Daoud.
Använde X:s egna AI-chatbot
X:s svar på RSF:s anmälningar verkade vara automatiserade meddelanden, vilket tyder på att begäran inte ens hade behandlats av människor.
Reportrar utan gränser spelade då samma spel som X och frågar deras egen AI-chatbot Grok om ”Patricia”, som är det första kontot som publicerade videon med falsk information om RSF. Grok svarade då att inlägg från detta konto redan hade rapporterats för ”kontroversiellt och provocerande” innehåll eller ”olämpligt eller hatiskt” beteende. Patricias inlägg togs inte bort, och kontot fortsätter att publicera regelbundet, och beskriver ukrainare som ”nazister” och ”barbarer.” Dessa förolämpningar verkar åtnjuta samma kungliga behandling som desinformation.
Förutom de rättsliga processerna i Frankrike lämnade RSF också vittnesmål till Europeiska kommissionen – som inledde formella förfaranden mot X den 18 december 2023 – genom att dela resultaten från sin utredning av den vilseledande videon, samt information om anmälningarna de lämnade in till X. Under förhöret belyste RSF den totala ineffektiviteten i X:s rapporteringssystem, som inrättats enligt EU:s lag om digitala tjänster.
RSF tog också upp problemet med de blå bockarna på X. Dessa märken ska visa att ett konto är äkta, men systemet fungerar dåligt. RSF har själva en blå bock vid sitt namn, men ändå finns det kvar falska inlägg som påstås komma från dem. Dessa falska inlägg delas dessutom vidare av andra konton som också har blå bockar, trots att de har anmälts.
Sedan i somras har RSF utsatts för tre olika bedrägerier. Någon har gjort falska videor där de använt RSF:s logotyp och bilder på deras personal. De har också utnyttjat att RSF är en respekterad organisation för att sprida rysk propaganda i sociala medier.
Foto: RSF