RSF tar fram riktlinjer för hur medier ska använda AI

Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI) gör att mediebranschen måste hitta ett gemensamt sätt att hantera utvecklingen. Reportrar utan gränser (RSF) lanserar tillsammans med våra partners en internationell kommitté som ska ta fram riktlinjer för hur medier ska använda den nya tekniken. Arbetet leds av journalisten och Nobelpristagaren Maria Ressa.

Redaktionell frihet står på spel när nyhetsredaktioner allt mer börjar använda sig av AI-teknik. Korrekturläsning, analyser eller till och med AI-producerade artiklar och bilder ställer frågan om hur redaktionellt oberoende på sin spets.

Runt om i världen publicerar mediegrupper sina egna riktlinjer för att styra sin användning av artificiell intelligens. Med tanke på att AI kan skapa enorma ekonomiska vinstmöjligheter genom att öka produktiviteten och spridningen så saknas incitament för att anta en försiktig och förnuftig strategi när det gäller informationsintegritet. Därför kommer den kommitté som sammankallats av RSF att utveckla de grundläggande principerna för delad etik inom media i AI-eran.

– AI utvecklas i en rasande takt och kan revolutionera media. Men det finns en risk att nyhetsrapporteringen, snabbare än vi anar, främst blir en spegelbild av de algoritmer som vi människor inte längre har kontroll över. De skulle kunna vara förödande. Vi måste därför ha gemensamma riktlinjer för hur medierna ska hantera detta, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Kommitténs roll är att utveckla en uppsättning principer, rättigheter och skyldigheter för informationsproffs när det gäller användningen av AI-baserade system.

Kommittén består av 21 medlemmar från 13 olika länder, akademiker och yrkesverksamma inom områdena journalistik, AI och digital teknik. Under ledning av Maria Ressa, journalist och mottagare av Nobels fredspris 2021, ska denna internationella kommitté att presentera sina slutsatser i slutet av 2023.

Det är Reportrar utan gränser (RSF) som tagit initiativ till detta i samarbete med större icke-statliga organisationer som försvarar journalistiken, organisationer som företräder pressen och tv samt konsortier för undersökande journalistik.

 

Kommitténs ledamöter är:

Maria Ressa (ordförande), 2021 års mottagare av Nobels fredspris, journalist och grundare av Rappler media (Filippinerna)

Charlie Beckett, professor vid institutionen för medier och kommunikation vid London School of Economics (Storbritannien)

Emily Bell, professor vid Columbia School of Journalism och chef för Tow Center for Digital Journalism (USA)

Veysel Binbay, teknisk direktör vid Asian Broadcasting Union (ABU) (Malaysia)

Lisa Campbell, kommunikationsdirektör vid Independent Television Network (ITN) (Storbritannien)

Camille François, fakultet, Columbia University School of International and Public Affairs (Frankrike)

Jodie Ginsberg, ordförande för Committee to Protect Journalists (CPJ) (USA)

Ruth Kronenburg, verkställande direktör för Free Press Unlimited (Nederländerna)

Gary Marcus, professor emeritus i psykologi och neurovetenskap vid New York University, författare och entreprenör (USA)

Frane Maroevic, verkställande direktör för International Press Institute (IPI) (Österrike)

Mira Milosevic, verkställande direktör för Global Forum for Media Development (GFMD) (Serbien)

Tabani Moyo, sammankallande för IFEX, regional direktör för Media Institute of Southern Africa (MISA) (Zimbabwe)

Bruno Patino, ordförande för den fransk-tyska kanalen Arte (Frankrike)

Paul Radu, medgrundare av OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) (Rumänien)

Martha Ramos, ordförande för World Editors Forum vid World Association of News Publishers (WAN-IFRA) (Mexiko)

Gerard Ryle, direktör för International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) (Irland)

Stuart Russell, professor i datavetenskap vid University of California, Berkeley och grundare av Center for Human-compatible AI (CHAI) (Förenta staterna)

Eric Scherer, ordförande för nyhetskommittén vid Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) och chef för News MediaLab och internationella frågor vid France Télévisions (Frankrike)

Anya Schiffrin, direktör för specialiseringen i teknik, medier och kommunikation vid Columbia University (USA)

Wairagala Wakabi, verkställande direktör för Collaboration on International ICT Policy in East and Southern Africa (CIPESA) (Uganda)

Aidan White, grundare av Ethical Journalism Network (EJN) och tidigare generalsekreterare för International Federation of Journalists (IFJ) (Storbritannien)

Organisationer som stödjer initiativet:

Intitiativtagare: Reporters Without Borders (RSF)

Partners:
Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
European Broadcasting Union (EBU)
Ethical Journalism Network (EJN)
Free Press Unlimited (FPU)
Global Forum for Media Development (GFMD)
International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
International Press Institute (IPI)
Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)
World Association of News publishers (WAN-IFRA)