RSF uppmanar Biden och Trudeau att diskutera journalisters säkerhet under toppmötet i Mexiko City

Journalisters säkerhet måste vara en del av diskussionen när den amerikanske presidenten Joe Biden, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador samlades i Mexico City för det nordamerikanska toppmötet den 9 januari. Enligt Reportrar utan gränsers (RSF) siffror, var 2022 det dödligaste året någonsin för journalister i Mexiko med 14 mediearbetare dödade – minst 11 av dem i direkt anslutning till deras arbete.

President Biden och premiärminister Justin Trudeau får inte förbise möjligheten att inte bara ta upp frågan om journalistmord i Mexiko, utan måste också sätta press på president Lopez Obrador och den mexikanska regeringen att genomföra seriösa reformer för att få slut på blodbaden.

– Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister just nu, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige. I stället för att ta problemet på allvar, gör Mexikos president regelbundna utfall mot journalister. Han stigmatiserar deras yrke i stället för att visa politisk vilja att förebygga och skydda mediearbetare, och att driva på för mer genomarbetade utredningar för att få ett slut på den rådande kulturen med straffrihet.

2022 var inte bara ett särskilt våldsamt år för pressen i Mexiko, där 20 procent av världens journalister mördades.Mexiko har under fyra år i rad toppat listan över länder med flest mördade journalister globalt. På 20 år har 125 mediearbetare dödats där. Mexiko har en statlig skyddsmekanism för journalister, men en rapport från 2022 från RSF beskriver dess brister: ”Djupt bristfällig samordning mellan de olika statliga myndigheterna och straffrihet för dem som attackerar journalister begränsar statens kapacitet att ta itu med våldet mot media, medan media själva fortsätter att förtalas av högre tjänstemän.”

Rapporten gav också åtta rekommendationer för att förbättra skyddsmekanismen.

Mexiko rankas på 127:e plats i RSFs Pressfrihetsindex 2022.