Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar Kina att släppa den undersökande journalisten Huang Qi. Han greps för sex år sedan, är svårt sjuk och löper stor risk att dö om han hålls fängslad.
– Huang Qi, är en erfaren kinesisk journalist och grundare av oberoende media 64 Tianwang. Han har suttit fängslad sedan 2016 som vedergällning för sina granskningar av regimens korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter. Han har upprepade gånger utsatts för tortyr och misshandel. RSF kräver att Huang omedelbart friges tillsammans med alla andra journalister och pressfrihetsförsvarare som fängslats i Kina, säger Erik Halkjaer, ordförande för RFS Sverige.
Måndagen den 28 november 2022 var det sex år sedan som den 59-årige kinesiske journalisten Huang Qi, mottagare av RSF Pressfrihetspris 2004, greps utanför sin lägenhet i staden Chengdu. Huang är grundare av nyhetssajten 64 Tianwang för mänskliga rättigheter och mottog också ett RSF-pris 2016. Den 29 juli 2019 dömdes han till 12 års fängelse anklagad för att ha ”läckt statshemligheter” och ”tillhandahållit statshemligheter utomlands”. Under hela sin karriär som journalist har Huang rapporterat om korruption och brott mot mänskliga rättigheter i Kina, bland annat massakern på Himmelska fridens torg 1989 och regeringens svar på den dödliga jordbävningen i Sichuan 2008. Han har dömts till hårda fängelsestraff flera gånger. .
Försämrad hälsa och viktminskning När han greps den 28 november 2016 led Huang av en njursjukdom och hjärtsjukdom. Under ett sällsynt besök 2018 upptäckte Huangs advokat att Huangs hälsa försämrats och att han gått ned i vikt. I september 2020 lyckades Huangs mamma se honom under ett videosamtal. Ett möte i januari 2022 avbröts plötsligt efter bara två minuter. I Kina utsätts fängslade journalister nästan systematiskt för misshandel och nekas medicinsk vård. Nobels fredspristagare och RSF:s pressfrihetspristagare Liu Xiaobo och bloggaren Yang Tongyan dog båda 2017 av cancer som inte behandlades i fängelset. Kunchok Jinpa, en informationskälla om Tibet för journalister, dog 2021 till följd av misshandel.
År 2021 publicerade RSF en rapport med titeln The Great Leap Backwards of Journalism in China, som avslöjar den kampanj som leds av Peking mot journalistik och rätten till information över hela världen.
Kina placerar sig på 175:e plats av 180 i RFSs pressfrihetsindex 2022 och är världens största fängelse för journalister med minst 110 fängslade, inklusive 11 i Hongkong.