RSF uppmanar WHO att sluta diskriminera taiwanesiska journalister

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar FN att sluta diskriminera taiwanesiska journalister, särskilt vid Världshälsoförsamlingen.

Taiwans medier, inklusive nyhetsbyrån Central News Agency (CNA), stängdes återigen av från olika event under den 75:e Världshälsoförsamlingen som hölls i Genève mellan den 22 och 28 maj 2022. Vid flera tillfällen har FN och Världshälsoorganisationen (WHO) givit efter för kinesiska påtryckningar och avslagit förfrågningar om pressackreditering från taiwanesiska media under förevändning att Taiwan och taiwanesiska pass inte är officiellt erkända.

– Att neka taiwanesiska journalister tillgång till WHO:s verksamhet är en flagrant kränkning av rätten att söka och ta emot information som är inskriven i artikel 19 i deklarationen om mänskliga rättigheter, säger Cédric Alviani, ansvarig för Reportrar utan gränsers Östasienkontor.

RSF uppmanar FN att omedelbart sätta stopp för denna diskriminerande praxis, som berövar Taiwans representanter, medicinska samfund och allmänheten viktiga uppdateringar om världens hälsofrågor.

Från 2009 till 2016, när Peking sökte ett närmande till Taiwan, utfärdade FN och WHO utan problem ackrediteringar till taiwanesiska medier och journalister som begärde det.

Taiwan är den enda demokratin i den kinesisktalande världen och rankas på plats 38 av 180 i RSF:s Pressfrihetsindex 2022.