RSF vädjar till världens demokratier att öka trycket på Kina för att få Gui Minhai frisläppt

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar världens demokratier att öka trycket på Kina för att få den svenska förläggare Gui Minhai fri. Han kidnappades för sju år sedan i Thailand och dömdes sedan till tio års fängelse för att ha ”försett utländsk makt med underrättelser”.

– Genom att inte agera tillräckligt starkt för Gui Minhai har det internationella samfundet gett den kinesiska regimen rätten att kidnappa människor var som helst i världen och godtyckligt fängsla dem med total straffrihet, säger Cédric Alvini, chef för RSF:s Östasienavdelning.

– Vi uppmanar världens demokratiska stater, särskilt den svenska regeringen, EU:s medlemsländer och EU-kommissionen, att öka trycket på Kina och göra allt som står i deras makt för att den fängslade publicisten äntligen släpps, säger RSF Sveriges ordförande Erik Halkjaer.

– Det grymma fängslandet av min far i Kina borde skrämma oss alla. För att hålla Kina ansvarigt för sina brott krävs att man går från ord till handling, säger Angela Gui, dotter till Gui Minhai, som inte haft någon kontakt med sin far de senaste fyra åren. 

Den sista av de fem publicisterna från Hong Kong som fortfarande är fängsladMåndag den 17 oktober 2022 är det sju år sedan den svenska publicisten, född i Kina, kidnappades av den kinesiska regimen när han var på semester i Thailand. Han sågs sedan på kinesisk TV, där han erkände sin skuld i ett till synes påtvingat framträdande.

Tillsammans med fyra kollegor drev Gui Minhai ett Hong Kong-baserat förlag som specialiserade sig på litteratur om de kinesiska makthavarna och den kinesiska maktapparaten. Litteratur som är förbjuden i Kina. De fyra kollegorna som också greps i oktober 2015 har sedan frigivits, medan Gui Minhai fortfarande är fängslad.

2017 påstods Gui vara frigiven, men han var satt i husarrest. 2018 greps han återigen av polisen på ett tåg på väg till Peking, trots att han åtföljdes av två svenska diplomater. Två år senare meddelade den kinesiska regimen att Gui hade dömts till tio års fängelse för ”olagligt tillhandahållande av underrättelser utomlands”.

RSF har upprepade gånger begärt att Gui ska släppas fri och lämnade 2018 in en skrivelse till FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden (UNWGAD) där organisationen begär att FN officiellt ska tillstyrka att fängslandet av den svenske bokförläggaren Gui Minhai är godtyckligt.

Den 15 november 2019 tilldelades Gui Minhai Tucholsky-priset av Svenska PEN. Den 1 november 2022 avslutar den oberoende kommission sitt arbete, som utreder vad den svenska regeringen gjort för att få Gui Minhai och den fängslade journalisten Dawit Isaak fri.

Kina är rankat på plats 175 av 180 stater i RSF:s Pressfrihetsindex, och är världens största fängelse för journalister, med minst 116 journalister fängslade.