Reportrar utan gränser (RSF) välkomnar en parlamentarisk rapport som uppmanar den brittiska regeringen att behandla fallet Jimmy Lai, brittisk medborgare och utgivare av Apple Daily i Hongkong, som en politisk prioritet och pressa myndigheterna i Hongkong att släppa honom.
Efter en tre månader lång utredning om mediefrihet i Hongkong anser en parlamentarisk grupp för samtliga partier (APPG) att fallet med Apple Daily och dess ägare Lai borde sända ”chockvågor runt om i världen”. Gruppen kritiserar den brittiska regeringen för att ha gjort ”minimalt” som svar på att en brittisk medborgare gripits på falska anklagelser. Rapporten bygger till stor del på RSF:s skriftliga och muntliga bevis.
– RSF har länge anmärkt på att den brittiska regeringen reagerat så svagt på gripandet av Jimmy Lai och andra alarmerande pressfrihetskränkningar i Hongkong. Så vi välkomnar parlamentets rapport som understryker behovet av snabba och beslutsamma åtgärder. Om den brittiska regeringen verkligen är engagerad i pressfrihet – vilket den påstår sig vara – kan den inte luta sig tillbaka när en av dess medborgare döms att dö i fängelse för att ha bedrivit oberoende journalistik, säger Fiona O’Brien, chef för RSFs brittiska kontor.
Bland annat uppmanar rapporten den brittiska regeringen att tala offentligt om Lais fall, att införa sanktioner mot dem som är ansvariga för Lais arrestering och godtyckliga fängslande, att ge Lai konsulärt stöd och att använda sin plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter för att ta upp hans och andra prodemokratiska aktivisters fall.
Rapporten råder också den brittiska regeringen att kräva frigivning av 12 andra journalister som för närvarande är fängslade i Hongkong, att pressa Hongkongs myndigheter att sluta skrämma och trakassera journalister och annan mediepersonal, att återupprätta public serviceföretaget Radio Television Hongkongs redaktionella oberoende och att förse journalister i Hongkong med nödvisum, när de inte kvalificerar sig visum enligt det brittiska National Overseas (BNO)-systemet.
Rapporten noterar Storbritanniens rättsliga och moraliska skyldighet att skydda Hongkongbors grundläggande mänskliga rättigheter som garanteras i 1984 års brittisk-kinesiska deklaration och internationell lag. Enligt rapporten är ”den nuvarande situationen i Hongkong en uppenbar kränkning av den gemensamma deklarationen. … Trots Storbritanniens ansvar gentemot Hongkong på grund av denna deklaration, och Jimmy Lai, som är brittisk medborgare, har svaret från den brittiska regeringen varit minimalt, utan tvekan oaktsam. … Den brittiska regeringen måste, vare sig den agerar ensam eller tillsammans med andra länder, ta itu med situationen och upprätthålla de mänskliga rättigheterna som bekräftas i den gemensamma deklarationen, både i fallet Jimmy Lai och andra fall.”
Lais son Sebastien Lai var i London när rapporten lanserades. Han hade hoppats få träffa Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och utrikesminister James Cleverly men hans begäran avslogs.
– Det är lätt att moraliskt stötta min far eftersom han under trettio år har stått upp för frihet, sa han till församlade parlamentsledamöter. Men den brittiska regeringen har överhuvudtaget inte krävt hans frigivning.
Hongkong, en gång en ledstjärna för pressfrihet i regionen, rasade till 148:e plats i RSF:s Pressfrihetsindex 2022, från 18:e plats när indexet började 2002. Kina rankades 175:e av de 180 undersökta länderna och territorierna.