RSF välkomnar Europaparlamentets fortsatta krav på att Dawit Isaak släpps fri

Fängslade journalisten Dawit Isaak

Europaparlamentet har antagit en resolution med en rad rekommendationer inför EU:s strategiska partnerskap med länderna på Afrikas horn. I resolutionen skriver Europaparlamentarikerna att EU måste kräva att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak släpps fri som en del av ett partnerskap. Reportrar utan gränser välkomnar kravet.

 Som en del av den resolution om EU:s strategiska partnerskap med länderna på Afrikas horn ligger en tidigare resolution från Europaparlamentet från oktober 2021 till grund. I den resolutionen drev flera svenska Europaparlamentariker igenom ett krav på att Dawit Isaak och andra fängslade journalister i Eritrea ska släppas fri.

– Det är mycket välkommet att Europaparlamentet nu återupprepar sina krav på Eritrea att släppa Dawit Isaak och andra fängslade journalister ur fängelse. Ska EU ha någon form av samarbete med eller strategi riktad mot Eritrea måste den bygga på att Dawit Isaak får åka hem. Något annat ska inte EUs medlemsstater tolerera, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

I resolutionen skriver parlamentarikerna att EU-kommissionen och Europarådet bör uppmana ”eritreanska myndigheter att ta konkreta åtgärder för inhemsk försoning och villkorslöst släppa alla politiska fångar, inklusive den svenska-eritreanska författaren och journalisten Dawit Isaak som varit fängslad sedan 2001 …”

RSF har under många år vänt sig till Europaparlamentet för att uppmärksamma parlamentarikerna om situationen för EU-medborgaren Dawit Isaak, som också är den enda EU-medborgare som adopterats som samvetsfånge av Amnesty International. År 2019 fick till exempel samtliga 751 ledamöter i EU-parlamentet varsitt exemplar av Dawit Isaaks bok Hope/Espoir.

Det handlade om engelsk/fransk översättning som utöver hans debutbok (Hopp) även innehåller en pjäs och några artiklar skrivna för Eritreas största dagstidning Setit – en av alla de tidningar som förbjöds av den eritreanska regeringen 2001. Boken delades ut i ett samarbete med stödföreningen Free Dawit.

RSF Sverige påminner den kommande svenska regeringen om att Sverige är ordförandeland för EU till våren och då har alla möjligheter att driva frigivandet av Dawit Isaak på EU-nivå. Detsamma gäller den svensk-kinesiska publicisten Gui Minhai som sitter fängslad i Kina sedan mer än sex år.

Kränkningar av de mänskliga rättigheterna är omfattande i Eritrea, som ligger i botten på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, på plats 179 av 180.

Resolutionen kan läsas här.