Under den nyinstallerade påve Leo XIV:s första möte med pressen uppmanade han till frigivning av fängslade journalister som”söker och rapporterar sanningen”. Reportrar utan gränser (RSF) välkomnar Leo XIV:s engagemang i pressfrihet och presenterar fem rekommendationer för ett fortsatt starkt stöd från påven och kyrkan.
– Det faktum att ett av påven Leo XIV:s första tal handlade om pressfrihet och skydd för journalister sänder en stark signal till journalister runt om i världen. I en tid när 567 mediearbetare sitter fängslade, uppmanar vi påven Leo XIV att stödja förföljda journalister, bland annat genom att besöka dem i fängelset vid varje officiellt besök. Som statschef i Vatikanen skulle Leo XIV kunna spela en ledande roll i försvaret av tillförlitlig information över hela världen. Vi är redo att hjälpa honom att göra det, säger Thibaut Bruttin, RSF:s generalsekreterare.
RSF:s fem rekommendationer till den katolska kyrkan och påven:
1. Försvara rätten till information, rätten till tillgång till information och journalistikens roll för samhällsnyttan.
Mot bakgrund av den ökande desinformationen och våldet mot journalister uppmanar RSF påven Leo XIV att utfärda en påvlig encyklika – ett brev från en eller flera biskopar till biskopar i en viss region, biskopar över hela världen, alla katoliker eller hela världen – som påminner om vikten av tillförlitlig information och oberoende medier.
Som statschef i Vatikanstaten skulle Leo XIV också kunna underteckna det internationella partnerskapet för information och demokrati, ett mellanstatligt initiativ som stöds av 55 stater från alla kontinenter, som gått samman som svar på desinformation och informationskaos.
2. Stöd journalister som orättfärdigt förföljs för sitt arbete
Efter uttalande den 12 maj om att fängslade journalister ska friges, uppmanar RSF påven Leo XIV och katolska kyrkans kardinaler att besöka fängslade journalister runt om i världen. 567 journalister sitter fängslade på grund av sitt arbete.
3. Bidra till att förbättra relationerna mellan journalister och Vatikanen
RSF uppmanar påven att kommunicera den katolska kyrkans verksamhet på ett öppet och ansvarsfullt sätt, särskilt när det gäller ekonomi, styrning och övergrepp som begås inom kyrkan. Journalister måste kunna bevaka dessa ämnen, som är av allmänintresse, utan att deras arbete hindras. RSF uppmanar också Leo XIV att klargöra kyrkans ståndpunkt att religionskritik inte på något sätt rättfärdigar våld eller frihetsberövande, i enlighet med internationell rätt.
4. Främja informationsfrihet och informationsintegritet i den artificiella intelligensens tidsålder
I sitt tal den 12 maj underströk Leo XIV utmaningen med artificiell intelligens (AI), som ”kräver ansvar och urskiljning”. I en tid då generativ AI revolutionerar ekosystemet för information, uppmanar RSF den nya påven att stödja skyddsåtgärder för informationsintegritet. Detta skulle kunna ligga i linje med det påvliga dekretet om sociala kommunikationsmedel (Inter Mirifica, 1963), liksom dokumentet Antiqua et Nova, om förhållandet mellan artificiell intelligens (AI) och mänsklig intelligens, som publicerades i januari 2025. Med ett världsomspännade nätverk inom utbildning kan kyrkan främja medieutbildning och utveckling av kritiskt tänkande – nödvändiga verktyg för att skilja tillförlitlig information från manipulation.
5. Stöd balanserad och värdig mediebevakning av migranter
RSF uppmanar påven att stödja eller medunderteckna internationella initiativ för att främja mediebevakning om migranter som är värdig, balanserad och respekterar migranters rättigheter, såsom Marseille Charter on Information and Migrations. Detta skulle vara i linje med Vatikanens engagemang i denna fråga och sända en stark signal till förmån för mänsklig värdighet, solidaritet och rätten till rättvis, icke-diskriminerande information. Mer allmänt uppmuntrar RSF också påven Leo XIV att främja tillgång till yttrandefrihet och information för alla.