RSF vill prisa fyra journalister från Gaza

Reportrar utan gränser (RSF) nominerar palestinska journalister i Gaza till årets UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize.

Guillermo Cano-priset har delats ut årligen sedan 1997 till en person eller organisation som på ett enastående sätt har bidragit till att försvara eller främja pressfriheten, särskilt när den är i fara. I år bör priset gå till de palestinska journalister som har berättat för världen om den fortsatta tragedin i Gaza sedan kriget började den 7 oktober.

Årets pris ska delas ut i Chiles huvudstad Santiago den 2 maj. RSF vill att fyra palestinska journalister ska prisas för deras mod, beslutsamhet och självuppoffring. Dessa är Wael Dahdouh, nyhetskanalen Al-Jazeeras byråchef i Gaza, Aseel Mousa, en frilansreporter, Ola Al Zaanoun, en journalist som har varit RSF:s korrespondent i Gazaremsan sedan 2018, och Motaz Azaiza, en frilansreporter och fotograf.

Utan dem och deras kollegor skulle Gazaremsan ha varit ett svart nyhetshål, helt utlämnat till ett kommunikationskrig mellan Israel och Hamas.

– De sista bastionerna för journalistiken i Gaza riskerar att utplånas samtidigt som det råder en öronbedövande tystnad från det internationella samfundet och FN:s säkerhetsråd, som inte kan genomdriva sina egna resolutioner om journalisters säkerhet i krigstider. Journalister i Gaza ger sina liv för rätten till information. De måste få stöd, de måste skyddas och de måste hedras, säger RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire.

Minst 86 journalister har dödats i Gaza sedan den 7 oktober, varav minst 21 i samband med sitt arbete eller på grund av sitt arbete, enligt den information som RSF hittills har samlat in. Det stora antalet dödade journalister har fått RSF att lämna in två klagomål till Internationella brottmålsdomstolen ICC.

De fyra journalister från Gaza som RSF vill prisa är:

Wael Dahdouh

Al-Jazeeras kontorschef i Gaza, Wael Dahdouh, är en palestinsk journalistveteran. Han är ett ledande exempel på motståndskraft och försvar av den journalistiska friheten och slutade aldrig rapportera nyheter, trots att han förlorade sina nära och kära. Han har förlorat sin fru, sitt barnbarn och tre av sina barn, däribland en som själv var reporter på Al-Jazeera. Alla dödades av israeliska attacker på Gazaremsan. Hans fru och deras tre barn fördrevs från sitt hem och tog sin tillflykt till Nuseirat-lägret, där de föll offer för ett israeliskt bombanfall. Efter att ha skadats i ännu en israelisk drönarattack i december, där hans kameraman Samir Abu Daqqa dödades, lyckades Dahdouh resa till Qatar den 16 januari för att få medicinsk behandling.

Aseel Mousa

Den palestinska frilansaren Aseel Mousa är fortfarande baserad i Gaza, där hon fortfarande bevakar den israeliska offensiven. Som en av de sista journalisterna på plats ger hon viktiga vittnesmål om vad befolkningen på Gazaremsan genomgår. I synnerhet har hon rapporterat om hur det är för patienter, inklusive gravida kvinnor, på de få sjukhus som fortfarande står kvar. Hennes arbete har publicerats av många internationella medier, däribland The Guardian, Middle East Eye, The Intercept och Al Jazeera.

Ola Al Zaanoun

RSF:s korrespondent i Gazaremsan sedan 2018, Ola Al Zaanoun, tvingades lämna sitt hem i norra delen av territoriet på grund av en evakueringsorder från den israeliska armén. Tillsammans med sin man, Agence France-Presse korrespondent Adel Al Zaanoun, och deras tvillingbarn sökte hon skydd i den södra staden Khan Yunis den 13 oktober. Hon skadades i benet när hon flydde undan en israelisk attack den 24 oktober och lades in på Nasser-sjukhuset i Khan Yunis för behandling.

Motaz Azaiza

Motaz Azaiza är en framstående medlem av en ny generation unga palestinska journalister med en betydande närvaro på sociala medier och har haft nästan 18 miljoner följare av sin bevakning av kriget på Instagram. Han var frilansfotograf och översättare före den 7 oktober och är en av de unga, uppkopplade palestinier som – liksom två kvinnor, Plestia Alaqad och Bisan Owda – har förvandlats till journalister av kriget och dokumenterar dess utveckling dag för dag. Denna 24-åriga fotojournalist, som förlorade 15 av sina nära och kära i en israelisk attack i mitten av oktober, fick ta emot dödshot och utsattes för stora påtryckningar. Efter att ha bevakat grymheten i den israeliska offensiven mot Gaza i 108 dagar reste han slutligen till Qatar den 23 januari.

UNESCO:s pressfrihetspris är uppkallat efter Guillermo Cano Isaza, en colombiansk tidningsredaktör som mördades 1986.

Vill du ge stöd till journalister i Gaza?
Swisha oss på 123 900 44 90 och skriv Gaza. 

Foto: RSF