Den svenska journalisten Joakim Medin sitter fängslad i högsäkerhetsfängelset Marmara i staden Silivri, Turkiet. Han greps på Istanbuls flygplats den 27 mars, dit han rest för att rapportera om den senaste utvecklingen i Turkiet. Joakim Medin anklagas för att ha ”förolämpat presidenten” Recep Tayyip Erdogan och för att ”tillhöra en väpnad terroristorganisation”. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar de turkiska myndigheterna att omedelbart släppa Joakim Medin och att upphöra med allt förtryck av journalister.
–Vi är mycket oroade över att Joakim Medin överförts till högsäkerhetsfängelset Marmara. Dagens ETC:s reporter anklagas för att ha ”förolämpat presidenten”, en anklagelse som ofta används för att tysta journalister. RSF kräver att Joakim Medin omedelbart släpps fri, och uppmanar de turkiska myndigheterna att respektera sina åtaganden om allmänhetens rätt till tillförlitlig information, säger Thibaut Bruttin, generalsekreterare för RSF.
”De plockar in mig på förhör nu”, löd meddelandet som Joakim Medin skickade till chefredaktören Andreas Gustavsson den 27 mars klockan 12.02. När det gått 24 timmar utan att Andreas Gustavsson hört något från journalisten, gick han ut offentligt och berättade att Joakim Medin gripits av turkiska myndigheter.
Den 28 mars kommenterade turkiska statliga medier gripandet med anklagelser om att Joakim Medin ”förolämpat presidenten” Recep Tayyip Erdogan och ”tillhör en väpnad terroristorganisation”. Dagen därpå bekräftade turkiska myndigheter att journalisten fängslats tillsammans med anklagelser om att reportern i januari 2023 skulle ha deltagit i ett möte i Stockholm för PKK, Kurdistans arbetarparti, som betraktas som en terroristorganisation av Turkiet och de flesta av dess västallierade.
Efter gripandet ska journalisten ha förhörts om sitt journalistiska arbete i Syrien. Enligt Media and Law Studies Association (MLSA)skedde förhöret utan advokat. De turkiska myndigheterna hävdar att de inledde en utredning mot Joakim Medin omedelbart efter demonstrationen i Stockholm i januari 2023, men enligt RSF:s uppgifter kunde journalisten resa in i Turkiet i maj 2023 för att bevaka presidentvalet utan att gripas.
Den 30 mars överfördes Joakim Medin till högsäkerhetsfängelset Marmara i Silivri, där han besöktes av en representant för svenska utrikesdepartementet. Genom sin advokat skickade han ett meddelande på ett papper där han skrivit: ”Journalistik är inte ett brott, i något land.”
Bevakar kurdiska frågor
Dagens ETC-journalisten har i perioder vistats och arbetat i de kurdiska områdena i Syrien och Irak. 2015 greps han av syriska myndigheter under ett av sina jobbuppdrag. Joakim Medin är författare till två böcker om kurdernas situation: Kurdspåret: Sverige, Turkiet och priset för ett Natomedlemskap, nominerad till Guldspaden 2023 och Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS .
Offensiv mot medier och journalister
Den 19 mars greps Ekrem İmamoglu,Istanbuls borgmästare och presidentens främste rival, en händelse som utlöste massiva protester. Turkisk media har sedan dess utsatts för godtyckligt utfärdade sanktioner i form av böter och sändningsförbud. Bakom sanktionerna ligger Högsta audiovisuella rådet (RTÜK), som domineras av anhängare till Recep Tayyip Erdogan.
I Turkiet fortsätter oppositionspartiet CHP:s ledare Özgur Özel anordna demonstrationer mot presidenten och har utlyst möten varje onsdag och lördag. Samtidigt fortsätter de turkiska myndigheterna sin offensiv mot medier och journalister. Sedan den 24 mars har tio journalister arresterats i Istanbul och Izmir, landets tredje största stad. Bland dem finns Joakim Medin, som fortfarande hålls fängslad, och BBC-reportern Mark Lowen, som utvisades från Turkiet den 27 mars anklagad för att utgöra ett ”hot mot den allmänna ordningen”.
I augusti 2024 släppte RSF en rapport om tio år med Erdogans presidentskap. Under denna period har minst 77 journalister dömts för att ha ”förolämpat presidenten”, enligt siffror från RSF:s lokala partner Bianet.
Turkiet har plats 158 av 180 länder och territorier i RSF pressfrihetsindex
Foto: Kristian Borg. Montage: RSF