Beirut Press Freedom Centre har blivit en trygg tillflyktsort för oberoende journalister. Reportrar utan gränsers mediacenter i Beirut erbjuder journalister skyddsutrustning, säkerhetskurser och psykologisk hjälp kostnadsfritt. Under verksamhetens första år har 145 journalister fått hjälp och nu växer centret. Urban Hamid, styrelseledamot i RSF Sverige reste till Libanon och hälsade på.
– Tanken på ett mediacenter i Beirut har funnits under en länge tid, berättar Jonathan Dagher, chef för RSF:s Mellanösternavdelning.
RSF:s Beirut Press Freedom Centre är inrymt i ett kontorskomplex som kallas Twin Tower Building, på den livligt trafikerade Sami al-Solhgatan mitt bland export-importföretag, konsulter och advokater. Där, på sjätte våningen arbetar Khalil El Mteyni koordinator för Beirut Press Freedom Center sedan september förra året. NGO-världen är inte ny för honom, RSF-jobbet är hans sjätte inom en frivilligorganisation. Med enorm energi och i rasande tempo visar han mig runt i lokalen och öppnar skåp där nya, blå hjälmar och svarta skyddsvästar står uppradade.
– När vi fick in den första sändningen med utrustning betonade jag att de inte skulle stå i något skåp. De ska sitta på journalister så de får det skydd de behöver. Jag vet att säkerhet är livsviktigt, säger Khalid El Mteyni.
Högsta skyddsklassen
RSF lånar ut hjälmar och västar av den högsta skyddsklassen, den som betecknas level 4, samma som militären använder. Den typen av skydd har varit helt nödvändigt under konflikten mellan Israel och Libanon och givetvis i samband med kriget i Syrien. Hela tiden medan vi pratar plingar det till i Khalil El Mteynis mobil. Plötsligt ringer det på dörren. Koordinatorn springer och öppnar.
Luise Schröder, prisad tysk filmare och journalist har kommit för att låna skyddsväst och hjälm. Hon är stressad eftersom hon och en kollega vill ge sig av till Damaskus för att bevaka Assad-regimens fall. Khalid El Mteyni plockar fram utrustning ur skåpet och hjälper henne att sätta på sig hjälm och väst. Sedan kontrollerar han hennes presslegitimation och tar fram ett par formulär som hon måste fylla i och underteckna.
Luise Schröder lämnar kontoret och skyndar sig ner till den väntande bilen som ska ta henne och kollegan till Syrien. De vill komma fram till Damaskus före mörkrets inbrott.
Psykologiskt stöd
Elissar Koubessi, RSF:s korrespondent i Libanon, påpekar att journalister som är anställda på redaktioner i regel har tillgång till skyddsutrustning. Frilansare däremot har inte råd.
– Frilansare har inte tillgång till skyddsutrustning. De har varken råd att köpa, eller hyra förklarar hon.
Men det är inte bara skyddsutrustning som journalister erbjuds av RSF. Eftersom många journalister utsätts för olika former av våld, hot och traumatiska händelser, har RSF initierat psykologiskt stöd i form av behandlingar och workshops. Detta sker i samarbete med lokala organisationer IDRAAC, the Samir Kassir Foundation och Maharat.
Libanon – ett nav för journalister
– Vi vill att centret ska bli en trygg tillflyktsort för oberoende journalister, förklarar Jonathan Dagher.
Innan RSF beslutade att förlägga mediacentret i Beirut fanns några andra förslag på platser. Det var flera faktorer som gjorde att valet föll på Libanons huvudstad.
– Libanon rankar högre i RSF:s pressfrihetsindex än sina grannländer. Det är fortfarande en plats där media och journalister kan arbeta. Det har dessutom varit ett slags nav i regionen för journalister under en väldigt lång tid. När sedan Gazakriget bröt ut och kaoset spreds och ledde till en konflikt mellan Libanon och Israel, föll valet på Beirut, förklarar Jonathan Dagher.
Libanon har också kommit att bli en säker tillflyktsort för journalister som flytt undan förföljelse i sina hemländer. Där finns journalister från Syrien, Egypten, Irak, Sudan, Jemen och Etiopien. Men det är också ett nav för journalister som via Libanon tar sig vidare till Syrien, säger Jonathan Dagher.
145 journalister har fått stöd
Till dags dato har sammanlagt 145 journalister tagit del av mediacentrets tjänster. Förutom lån av skyddsutrustning har de även fått ekonomisk, psykologisk samt juridisk hjälp. En av dessa är den libanesiska frilansjournalisten Hassan Sendian 33 år, med cirka åtta års erfarenhet som journalist. För honom har stödet från RSF varit livsviktigt.
I september 2023 bevakade Hassan Sendianen en fredsmarsch i Beirut, när han och demonstranterna blev attackerade av grupper som påstod att det var en maskerad prideparad. Enligt Amnesty rörde det sig om en fredlig marsch för demokratiska fri- och rättigheter. Under attacken stod de libanesiska säkerhetsstyrkorna bredvid utan att ingripa. Hassan fick ett hårt slag i huvudet. Hans kollegor fick värre skador, några av dem blödde ymnigt från skador i ansiktet. Hassan Sendianen och en kvinnlig vän flydde hals över huvud förföljda av ett gäng motorcyklister beväpnade med tillhyggen.
– Min vän körde bilen. Slagen haglade mot bilrutorna. Jag låste dörrarna. Tack gode gud att Beirut var framkomligt vid den tiden, annars hade vi varit… han avslutar inte meningen, utan fortsätter:
– Jag blev yr och sedan fick jag ett nervöst sammanbrott. I dag är jag rädd för motorcykelgäng, säger han och tänder nervöst en cigarett.
Sviterna av den obehagliga händelsen dröjde sig kvar länge. Efter att ha plåstrats om på ett sjukhus, isolerade han sig i hemmet, apatisk och oförmögen att företa sig något. Som frilansare hade han inte råd att söka psykologhjälp. När sedan konflikten mellan Hamas och Israel spreds till Libanon, anföll Israel med flyg- och raketer. Hassan Sendianen och många av hans kollegor traumatiserades av kriget. Först när RSF:s mediacenter öppnades kunde de få psykologhjälp. I början av behandlingen var det spänt.
–Vi var rädda för att prata med varandra. Vi reagerade för minsta ljud på gatan, berättar Hassan Sendianen. Men när psykologen försökte få deltagarna att berätta om vad som varit den största bedriften i sina liv lossnade det.
– Vi kände oss glada för att vi kunde ta oss ut ur krigets trauman och prata om de stora förändringarna i våra liv.
Ökat behov av skyddsutrustning
Jonathan Dagher betonar att behovet av bra skyddsutrustning för journalister har ökat enormt i Libanon och regionen. I Gaza har hittills 150 journalister dödats sedan oktober 2023 och i Syrien har 181 dödats sedan revolutionen 2011.
– Fem journalister har dödats i tjänsten i Libanon. Fler hade dödats om de inte hade haft skyddsvästar på sig, säger han.
Beirut Press Freedom Centre har kommit för att stanna och växer. Inom kort ska en kommunikatör anställas. RSF har dessutom planer på att öppna liknande center i Irak och Syrien.
– Skälet till att vi stöttar journalister är inte enbart för att de behöver stöd och skydd. Det är också för att de samlar in och publicerar pålitlig, fri, självständig och pluralistisk information. Genom att skydda journalister värnar vi om våra demokratier, säger Jonathan Dagher med emfas.
Text och foto: Urban Hamid

Fakta
Beirut Press Freedom Centre är det lokala navet för RSF:s arbete i Mellanöstern.
Mediacentret invigdes i mars 2024 och erbjuder kostnadsfri hjälp till journalister
Journalister kan få hjälp med skyddsutrustning som hjälmar, skyddsvästar, första hjälpen-kit
psykologisk och juridisk hjälp, säkerhetsutbildning
Journalister kan även få ekonomiskt stöd samt hjälp med vidarebosättning
Lokala samarbetspartners
IDRAAC, Samir Kassir Foundation, ARIJ, Arab Reporters for Investigative Journalism, som finns i Gaza, Alternative Press Syndicate och Maharat
Till dags dato har 145 journalister fått hjälp av centret. Merparten, 95 journalister, har lånat skyddsutrustning