Martin Schibbye och Johan Persson dömdes den 21 december för både olaglig inresa i Etiopien i somras och den betydligt allvarligare åtalspunkten medhjälp till terrorism. Enligt etiopisk rättspraxis så meddelas straffsatsen i efterhand.
– Med tanke på den långa strafftiden är den en bedrövlig dom, även om den inte är oväntad efter förra veckans utslag i rätten, säger Jesper Bengtsson, ordförande svenska sektionen av Reportrar utan gränser.
Åklagaren yrkade på minst 18 år och 6 månaders fängelse, medan den etiopiske domaren, Semshu Sirgga, menade att de borde dömas till 14 år och 6 månader. Men domaren uppgav att han dragit av tre år och sex månader för att Schibbye och Persson redan suttit häktade och för att de är unga. Reportrar utan gränsers internationella sekretariat ställer sig frågande till domen:
– Vad är det de etiopiska myndigheterna vill uppnå? Avskräcka folk från att besöka Ogaden, så som dessa två journalister gjorde? Skicka en varningssignal till nationella och internationella medier att de riskerar bli anklagade för terrorism och tilldelas långt fängelsestraff om de försöker bedriva undersökande journalistik i Etiopien?
En delegation bestående av Reportrar utan gränsers internationella generalsekreterare Jean-Francois Julliard och Afrikachefen, Ambroise Pierre, träffade den etiopiska ambassadören, Teshome Toga, i Paris den 22 december. Dagen efter Martin och Johan blivit dömda. De uttryckte sitt missnöje över hur det etiopiska rättsväsendet handlägger ärendet och varnade för allvarliga diplomatiska konsekvenser om Persson och Schibbye får långa fängelsestraff.
– Varje möte mellan etiopiska tjänstemän och europeiska eller västerländska motsvarigheter kommer i fortsättningen påverkas av fallet. Det kommer refereras till Martin och Johan varje dag. Etiopien kommer att kritiseras varje dag. Reportrar utan gränser kommer driva en stor massiv kamapanj för deras frigivande.
Martin Schibbye och Johan Persson har nu två möjligheter att gå vidare. Fram tills den 10 januari kan de överklaga domen, men enligt flera bedömare så är det en process som kan dra ut på tiden i upp till två år. De kan också förklara sig skyldiga och söka om nåd. Men om de överklagar har de ingen möjlighet att begära benådning under tiden som den processen pågår.
– För att få Martin och Johan fria intensifierar nu Reportrar utan gränser sitt arbete i form av utåtriktade aktiviteter och påtryckningar mot politiker, säger Jesper Bengtsson.