Ny kollega
Ny kollega ökar perspektiven inom den svenska mediebranschen
Utbildningen Ny Kollega vänder sig till personer som har en journalistisk arbetslivserfarenhet och/eller utbildning utanför Sverige och som vill bli verksamma i den svenska mediebranschen. Ny kollega ökar möjligheterna för svenska redaktioner att bredda sina perspektiv och kunskapsbaser utifrån de erfarenheter och kompetenser exiljournalisternas förvärvat i sina hemländer och som migranter.
Projektet startades av Reportrar utan Gränser 2020, och drivs nu av Medieinstitutet Fojo, SVT, Bonnier News och Schibstedt. Reportrar utan gränser delar med sig av nätverk och kunskap. Syftet är att hitta och integrera ny kompetens i svensk media.
Alberto Lozano Mallol är en av dem som gick utbildningen 2022 och som sedan erbjöds jobb på SVT Uppsala.
– Tack vare Ny kollega har jag lyckats komma in i den svenska arbetsmarknaden. Nu hoppas jag kunna fortsätta bygga min karriär och utvecklas som journalist, säger han.
Ett demokratiprojekt
I utbildningen går man bl a genom svensk pressetik och publicistik, arbetssätt och nyhetsvärdering samt samhälls- och språkkunskaper.
– Det är avgörande för demokratin och pressfriheten att journalisterna inte tystnar för att de av olika anledningar lämnar sina hemländer. Ny Kollega ökar möjligheterna för svenska redaktioner att bredda sina perspektiv och kunskapsbaser utifrån de erfarenheter och kompetenser exiljournalisterna förvärvat i sina hemländer och som migranter, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Ansökan öppnar i september och utbildningen startar i december 2024. Den ger sedan möjlighet till praktik på SVT, Bonnier News eller Schibsteden runt om i Sverige.
Läs mer och ansök här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På bilden från v till h: Emira Ahmedhozic, Katarzyna Andersz, Renata Cristina Reis Bastos, Biserka Borisova, Aylin Ünal och Sami Al-Ansi.
Foto: Daniel S. Ogalde/Medieinstitutet Fojo.
mer information
För mer information, kontakta:
Katarina Carlsson
Verksamhetschef
072-308 05 27