Säkerhet

Varje år skadas och dödas journalister som rapporterar från krigs- och konfliktzoner. Reportrar utan gränser arbetar löpande för att stärka journalisters säkerhet.

Digital säkerhet för journalister

Reportrar utan gränser har utvecklat ett brett utbud av olika stödtjänster till journalister och medier inklusive en digital helpdesk med råd och stöd till journalister och medier över hela världen rörande frågor om digital säkerhet.

Helpdesken finns här: https://helpdesk.rsf.org/

Online Survival Kit

Reportrar utan gränsers Online Survival Kit (digitalt överlevnads-kit) erbjuder praktiska verktyg, råd och metoder för att kringgå censur samt säker hantering av kommunikation och data. Denna handbok uppdateras löpande för att skapa motståndskraft och ge stöd att motstå censur eller regeringar och andra aktörer som vill kontrollera nyheter och information och tysta obekväma röster.

Information om Online Survival Kit på vår internationella webbplats

Råd och handböcker

Reportrar utan gränser har en rad olika handböcker med råd och riktlinjer rörande journalisters säkerhet.

Information om råd och handböcker på vår internationella webbplats

Skyddsutrustning

Reportrar utan gränser Sverige erbjuder frilansjournalister lån av skyddsutrustning och har skyddsvästar tillgängliga för lån vid kansliet i Stockholm. Västarna är av modellen EnGarde Tactical Vest, och har en textlapp med ordet PRESS som kan tas bort vid behov. De finns i storlekarna Medium, X-Large och XX-Large. Västarna kan lånas tack vare stöd från företaget EnGarde.

Reportrar utan gränser erbjuder genom det franska huvudkontoret även lån av säkerhetsutrustning i form av skottsäkra jackor, hjälmar, nödsändare, första hjälpen-kit samt kurser.

Information om skyddsutrustning på vår internationella webbplats

Försäkring

Många frilansjournalister åker ut på farliga uppdrag utan att vara försäkrade, dels på grund av höga kostnader för traditionella försäkringar, dels på grund av bristen på information om alternativa lösningar. Reportrar utan gränser erbjuder sedan flera år tillbaka en särskild försäkring för frilansande journalister. Försäkringen tecknas via vårt huvudkontor och du måste vara betalande medlem i Reportrar utan gränser Sverige för att ha rätt att teckna försäkringen.

Reportrar utan gränser erbjuder även viss juridisk hjälp genom det franska huvudkontoret.

Information om försäkring på vår internationella webbplats

Säkerhetskurser

Säkerhetskurser för journalister

Reportrar utan gränsers samarbetspartner Metis Services AB genomför löpande säkerhetskurser för journalister. Säkerhetskursen iHEAT syftar till att ge ett bredare säkerhetstänk hos journalister när det gäller att skydda sina källor, sin information samt sin egen personliga säkerhet och då främst i en urban miljö.

Information om säkerhetskursen Smart Säkerhet (tidigare iHEAT) hos Metis Services AB

Information om samtliga kurser hos Metis Services AB

Stipendier för journalister

Svenska Journalistförbundet (SJF) utlyser stipendier för att gå säkerhetskurs för journalister.

Information om säkerhetsstipendier hos Svenska Journalistförbundet

Information om stipendier hos Svenska Journalistförbundet

Säkerhetskurser för skydd mot risker i konfliktområden

Folke Bernadotteakademins säkerhetskurs “Skydd mot risker i konfliktområden” kombinerar föreläsningar med praktiska övningar, bland annat rollspel. Syftet är att ge deltagarna de verktyg och tekniker som behövs för att undvika att hamna i farliga situationer, och verktyg för att hantera sådana situationer om de skulle inträffa. Kursen är godkänd och utvärderad av den europeiska utrikestjänsten (EEAS) och motsvarar en HEAT-kurs, Hostile Environment Awareness Training.

Information om säkerhetskursen “Skydd mot risker i konfliktområden” hos Folke Bernadotteakademin

Information om kurser hos Folke Bernadotteakademin

För mer information om säkerhetsrelaterade frågor, kontakta vår kontaktperson Urban Hamid eller vårt kansli.

mer information

För mer information, kontakta:

Urban Hamid
VICE ORDFÖRANDE, RUG