Säkerhet

Varje år skadas och dödas journalister som rapporterar från krigs- och konfliktzoner. Reportrar utan gränser arbetar löpande för att stärka journalisters säkerhet.

Säkerhetsutbildningar

Reportrar utan gränser arbetar även för att motverka hot och hat mot yrkesutövande journalister. Arbetet sker genom säkerhetsutbildningar, samt informations- och  opinionsarbete. Under 2023 anordnar Reportrar utan gränser säkerhetsutbildningar med stöd av Stieg Larssons Stiftelse, med särskilt fokus på kvinnliga journalister.

I maj deltog ett trettiotal journalister i vår digitala säkerhetsutbildning om cybersäkerhet och navigering i explosiv miljö.

I september 2023 sker en fysisk heldagskurs med fokus på cybersäkerhet, stresshantering och säkerhet i vardagen. Säkerhetsbyrån Metis och RISE – Research Institutes of Sweden  leder utbildningen  som denna gång riktar sig främst till kvinnliga journalister och de som vill få verktyg för att stötta och skydda kvinnliga journalister.

Digital säkerhet för journalister

Reportrar utan gränser har utvecklat ett brett utbud av olika stödtjänster till journalister och medier inklusive en digital helpdesk med råd och stöd till journalister och medier över hela världen rörande frågor om digital säkerhet.

Helpdesken finns här: https://helpdesk.rsf.org/

Skyddsutrustning

Reportrar utan gränser Sverige erbjuder frilansjournalister lån av skyddsutrustning och har skyddsvästar tillgängliga för lån vid kansliet i Stockholm. Västarna är av modellen EnGarde Tactical Vest, och har en textlapp med ordet PRESS som kan tas bort vid behov. De finns i storlekarna Medium, X-Large och XX-Large. Västarna kan lånas tack vare stöd från företaget EnGarde.

För lån av skyddsutrustning i Ukraina, vänligen kontakta kansliet på telefon 072 308 05 23.

Försäkring

Många frilansjournalister åker ut på farliga uppdrag utan att vara försäkrade, dels på grund av höga kostnader för traditionella försäkringar, dels på grund av bristen på information om alternativa lösningar. Reportrar utan gränser erbjuder sedan flera år tillbaka en särskild försäkring för frilansande journalister. Försäkringen tecknas via vårt huvudkontor och du måste vara betalande medlem i Reportrar utan gränser Sverige för att ha rätt att teckna försäkringen.

Reportrar utan gränser erbjuder även viss juridisk hjälp genom det franska huvudkontoret.

Information om försäkring på vår internationella webbplats

mer information

För mer information, kontakta:

Urban Hamid
LEDAMOT, RUG