RUG:s Pressfrihetspris 2012 till modig journalist från Azerbajdzjan

Malahat Nasibova har åtskilliga gånger arresterats, dragits inför domstol, trakasserats offentligt, mottagit dödshot och blivit misshandlad. Hennes och makens lägenhet har plundrats och utrustning har stulits. Även hennes man har misshandlats och fängslats. Men hon vägrar att ge upp. Hon har fortsatt att rapportera om missförhållandena i den autonoma republiken Nachitjevan till oberoende medier runt om i världen, som exempelvis Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/FL) och Turan, en oberoende azerisk nyhetsbyrå.

Hon har rapporterat om polisövergrepp mot invånarna, kidnappning av oppositionella, samt attacker mot journalister. Hon är dessutom fortfarande ordförande i den organisation som hon var med och grundade 2002, Democracy and NGO Development Resource Center, som arbetar bland annat mot korruption, för transparens i rättsprocesser och vid allmänna val, samt med att träna observatörer. På bilden ovan talar Malahat Nasibova vid Rafto Symposium i Norge, Bergen, 2009.

Den 3 maj, Pressfrihetens dag, kommer Malahat Nasibova till Stockholm för att ta emot Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris 2012:

Välkommen till seminarium och att lyssna på pristagaren!

Tid: torsdag den 3 maj, kl 18.00-20.00

Plats: UD:s pressrum, Fredsgatan 6, Stockholm

Program för kvällen

Kl. 18.15-18.30 Malahat Nasibova tar emot priset och intervjuas.

Kl. 18.30-19.00 Yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan I panelen: Torgny Hinnemo, journalist och föreläsare, har bland annat arbetat som korrespondent och som UD:s analytiker för det forna Sovjetunionen. Fredrik Wadström, Sveriges Radios Moskva-korrespondent 2008-2011. Hans Gunnar Adén, tidigare Sveriges ambassadör i Azerbajdzjan.

Kl. 19.00-19.45 Mingel med tilltugg och förfriskningar

OBS Obligatorisk förhandsanmälan till reportrarutangranser@rsf.org senast kl. 18.00 den 2 maj!

PRESSKONTAKT: Urban Löfqvist, kanslichef Reportrar utan gränser: 070 29 98 693