Rwandisk videoreporter dömd till sju års fängelse

Reportrar utan gränser, RSF, fördömer det absurda och godtyckliga fängelsestraffet mot Dieudonné Niyonsenga, reporter på on-line TV-kanalen Ishema TV.

Det började den 15 april 2020. Då greps Dieudonné Niyonsenga när han bevakade effekterna av regeringens nedstängning av samhället på grund av coronaviruset. Han åtalades för att ha brutit mot nedstängningen och visat falska presskort för polisen.

Efter 11 månader i häkte, då det var nästan omöjligt för hans familj eller hans advokat att kontakta honom, släpptes han. Efter åtta månader i frihet beslutade högsta domstolen att döma honom för misshandel, för att han hindrat poliser i deras arbeten och utövande av journalistik utan presskort.Han dömdes till sju års fängelse och böter på 5 miljoner rwandiska franc (4 280 euro). Han återfördes till Mageraregefängelset, landets största interneringscenter. Hans advokat  avser att överklaga beslutet.

Efter nästan ett års frihetsberövande är denna mycket tunga och helt godtyckliga dom absurd, säger Arnaud Froger, chef för RSF:s Afrika-desk. Det är nu uppenbart att anklagelserna mot Niyonsenga bara var en täckmantel för det som var det verkliga problemet för de rwandiska myndigheterna – hans nyhetsbevakning, hans undersökande journalistik och den kritiska linje som hans online-TV-kanal tog.

– Myndigheterna måste sluta förfölja nätjournalister. Vi uppmanar myndigheterna att släppa honom och att sluta arrestera och fängsla journalister godtyckligt, inklusive onlinejournalister.

Niyonsenga är känd för sin bevakning av missgynnade stadsdelar. Några veckor innan han blev arresterad första gången hade han lagt upp videor, inklusive intervjuer, om påstådda fall där soldater våldtar och plundrar. Han hade också publicerat rapporter om att myndigheterna förstörde hem under pandemin.

Även Theoneste Nsengimana, direktör för Umubavu TV, en YouTube-TV-kanal har arresterats. Kanalen är kritisk mot regeringen, och han greps den 13 oktober för att ha publicerat en video som ansågs ha spridit ”rykten avsedda att utlösa ett uppror.” Han hålls för närvarande i Magerarege-fängelset anklagad för medlemskap i en kriminell grupp, spridning av propaganda för att skada regeringens image utomlands och spridning av rykten. Hans advokat har lämnat in en begäran om frigivning vid nästa förhandling och beskriver hans frihetsberövande som ”fullständigt olagligt och ett brott mot yttrandefriheten.” Nsengimana, som tidigare arresterades i april 2020, anklagad för att ha samlat in falska uttalanden, släpptes en månad senare i brist på bevis.

Rwanda Investigation Bureau (RIB), myndigheten som ansvarar för att utreda teknisk brottslighet, har samtal med Google i syfte att stänga YouTube-kanaler med videor med ”ord och uttryck som uppmanar till brott.”

I ett uttalande den 13 april sa Rwandas mediekommission att personliga YouTube-kanaloperatörer inte ska tilldelas status som journalister. Men den rwandiska koden för medieetik och uppförande revideras för närvarande med syftet att införliva sociala medier i definitionen av professionell journalistik.

Rwanda är rankat på 156:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2021