Ryssland för krig mot medier – över 50 attacker

Sedan kriget mot Ukraina började har Reportrar utan gränser (RSF) registrerat mer än 50 attacker mot journalister och media. Attackerna är att betrakta som krigsförbrytelser och visar att de ryska väpnade styrkorna för ett krig mot nyheter och information. RSF har precis lämnat in ett femte klagomål till Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare och till Ukrainas generalåklagare.

De mer än 50 attackerna sedan den 24 februari, som RSF betraktar som krigsförbrytelser, inkluderar 7 dödade journalister, 9 skadade och 13 bortförda eller godtyckligt fängslade – av vilka 4 har torterats eller misshandlats. 13 TV-torn och medieanläggningar har förstörts eller skadats av flyganfall, missilattacker eller artilleribombardemang. Sammanlagt har mer än 120 journalister fallit offer för den ryska militären. Klagomålet som RSF lämnade in den 27 maj till ICC:s chefsåklagare och Ukrainas allmänna åklagare gäller 17 attacker som drabbat 70 journalister och 3 medieanläggningar. Detta är den femte krigsbrottsanmälan som RSF har lämnat in sedan krigets början.

– Tre månader efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina framträder ett tydligt mönster att rysk militär för ett krig mot information, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF.

– Det här är ett krig där informationen i sig är måltavla. Sändningsutrustning bombas och journalister är inte bara måltavlor som nyhetsleverantörer. De kidnappas, torteras, hotas och till och med avrättas. Ryssland vill kontrollera informationen och tystar de som invänder mot den officiella propagandan genom att tillgripa våld som klassificeras som krigsförbrytelser, säger han.

Våldet syftar till att kontrollera eller förstöra medieanläggningar
Etermedier har varit måltavlor från krigets första dagar. Den 28 februari, fyra dagar efter invasionens början, tog den ryska armén kontroll över TV-antennen Melitopol och avbröt sändningen av ukrainska TV-program. TV-torn var då måltavlor för flyganfall: sex i Kiev, Korosten, Lysychansk, Charkiv och Cherson från 1 till 4 mars och minst ytterligare sex sedan dess. Andra medieanläggningar har också varit måltavlor. Den 1 mars utsattes satellitsignalen för UA Pershiy, en TV-kanal som ägs av den ukrainska public service-gruppen Suspilne, för ryska störningsförsök och dess webbplats hackades. Den 20 april träffades den lokala Suspilne-filialen i Mykolaiv av en rysk raket. Det verkar ha varit avsiktligt, eftersom det inte fanns några andra byggnader av intresse i närheten.

Journalister under beskjutning
Avsiktliga attacker och skjutningar mot journalister började också tidigt i kriget. Hittills känner RSF till 48 journalister som utsatts för beskjutning – skottlossning, artillerield eller flyganfall. Minst 18 av dem utsattes för avsiktlig beskjutning. De andra fallen gäller journalister som antingen var inbäddade i ukrainska trupper eller av en slump fångades vid attacker mot civila mål.

Kidnappade, hotade, trakasserade
Antalet journalister som utsätts för ryska arméns skottlossning eller artilleribombardemang har minskat de senaste veckorna – främst på grund av att frontlinjen och stridszonerna har minskat när den ryska armén har dragit sig tillbaka mot Donbas. Men bortföranden och godtyckliga arresteringar av journalister fortsätter i samma takt, liksom hot och andra former av trakasserier. Målet är alltid detsamma – att få journalister eller medier att sluta arbeta eller underkasta sig Rysslands propaganda. Ett 50-tal journalister hölls i flera timmar i Berdiansk den 8 mars i ett försök att pressa dem att samarbeta med ockupationsmakten. RSF känner för närvarande till minst 13 journalister som har blivit kidnappade eller godtyckligt fängslade av ryssarna.

De ryska ockupanterna upprättar listor över journalister som ska arresteras och bedriver en omfattande trakasseringskampanj mot dem i de områden de ockuperar. Journalisten Svitlana Zalizetskas pappa hölls som gisslan i tre dagar av ryssarna i syfte att tvinga henne att arbeta för dem. Hromadske Radio-journalisten Viktoria Roshchina försvann i Berdiansk den 12 mars och släpptes inte förrän tio dagar senare, efter att ha tvingats spela in en video där hon sa att de ryska väpnade styrkorna ”räddade hennes liv” och att hon hade ”behandlats väl”.

Oleg Baturin, en journalist som kidnappades av ryska soldater i Kakhovka, hölls i åtta dagar och torterades innan han släpptes. En fixare från Radio France, som vill vara anonym, utsattes för samma behandling efter att ha blivit bortförd nära Kiev. Dmitro Khiliuk, en journalist som tros ha blivit bortförd av ryska soldater den 4 mars, är fortfarande försvunnen. Enligt RSF:s partnerorganisation i Ukraina, Institute of Mass Information (IMI), saknas 14 andra journalister i Mariupol.

Bortförda och sedan avrättade
Vissa journalister verkar ha avrättats efter bortförandet. Detta är fallet med Maks Levin, en ukrainsk journalist vars livlösa kropp hittades den 1 april, nästan tre veckor efter att han försvann när han var ute och rapporterade. Två skott i huvudet med ett skjutvapen av liten kaliber var dödsorsaken, enligt den ukrainska åklagarmyndigheten.

Den litauiske dokumentärfilmaren Mantas Kvedaravicius verkar ha torterats innan han mördades. Fem dagar efter att han kidnappades av ryska soldater den 27 mars när han arbetade med en dokumentär i Mariupol, hittades hans kropp med brännmärken och båda benen brutna. Det faktum att hans kläder var intakta gör det osannolikt att han dödades av artillerield. Dödsorsaken verkar ha varit ett skott. Enligt en IMI-rapport som publicerades den 24 maj har många medier och journalister fått e-postmeddelanden eller sms som hotar dem med åtal, fängelse, tortyr eller till och med döden i syfte att få dem att sluta arbeta eller börja förmedla rysk propaganda. IMI rapporterar också många fall av cyberattacker mot ukrainska medier, radiosignaler som har avbrutits och mediawebbplatser stängts. Även om de inte kan klassificeras som krigsförbrytelser, visar de omfattningen av den ryska offensiven mot information. RSF kommer att fortsätta att analysera dessa fall och hänvisa dem till lämpliga ukrainska och internationella åklagare. Ett sjätte klagomål till ICC och Ukrainas allmänna åklagare håller redan på att förberedas.