Säkerhetskurs för journalister i konfliktområden

Bakgrunden till kursen är den allvarliga situationen för journalister som bevakar oroshärdar runtom i världen. Journalister riskerar att bli måltavlor för trakasserier, hot, misshandel, kidnappning, gripanden, och mord. När situationen blir för farlig, försöker hemmaredaktionen hindra anställda från att vara på plats men frilansare beger sig dit.

– Som pressfrihetsorganisation arbetar vi dagligen med frågan om journalisternas säkerhet, därför känns det bra att vi nu kan erbjuda svenska journalister en sådan här gedigen säkerhetsutbildning. Fängslandet av Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien och den arabiska våren har definitivt satt säkerhetsfrågan på agendan, säger Urban Löfqvist, kanslichef för Reportrar utan gränser.

Kursen vänder sig i första hand till frilansare och medarbetare på mindre redaktioner, eftersom anställda på större redaktioner oftast får genomgå säkerhetsträningar innan de skickas ut på farliga uppdrag.

– Jag har själv arbetat som frilansjournalist i kris- och krigsområden. Alla journalister är utsatta men frilansjournalister är dessutom ofta oförsäkrade och har sällan någon säkerhetsträning, säger Nina Hjelmgren, kursledare på Fojo.

Utbildningen kommer att innehålla både praktiska övningar och teoretiska kursmoment kring konventioner och moraliska dilemman.

– Det är redan flera journalister som har anmält sig, kursen har plats  för 16 deltagare, säger Nina Hjelmgren.

Kursen och resan är kostnadsfria, men boende på Fojos internat kostar 530 kronor per natt, en kostnad som arbetsgivaren oftast står för. Frilansar och arbetslösa som är medlemmar i Journalistförbundet kan söka stipendium för att delta i en FOJO-kurs. Stipendiet är 1 000 kronor för varje kursdag.

– Vi arbetar just nu med att ta fram ett stipendiesystem även för de frilansjournalister som inte är medlemmar i Journalistförbundet. Ingen journalist som är i behov av den här kursen ska behöva avstå från att delta på grund av ekonomiska faktorer, säger Urban Löfqvist.

Sista ansökningsdatum: 23 maj 2012. Tid: 10 december 2012 – 14 december 2012.

Anmälan sker på Fojos hemsida: http://www.fojo.se/. För mer information kontakta: Nina Hjelmgren, kursledare Fojo 070-638 64 10