I väntan på att de ansvariga för mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi får stå till svars påminner Reportrar utan gränser om att Saudiarabien dömt minst 30 andra journalister till fängelse. De har alla gripits för att de kritiserat sitt lands makthavare.
Enligt Saudiarabiens otydliga och nyckfulla rättssystem kan ett par ord i en artikel, ett blogginlägg, en tweet eller ett tv-inslag leda till fängelse. Det är vad som har hänt minst 30 tv-presentatörer, redaktörer, kolumnister och bloggare. En av dem, Turki Al-Jasser har troligen dödats under tortyr. En annan, predikanten och tv-presentatören Ali Al-Omari är dömd till döden.
Flera av de fängslade dömdes för många år sedan, när kung Abdullah styrde landet. Bland annat mottagaren av svenska Reportrar utan gränsers pressfrihetspris, medborgarjournalisten Raif Badawi som 2012 dömdes till tio års fängelse och spöstraff för att han ”förödmjukat islam”. Andra fängslades under hösten 2017, som en del av en kampanj ledd av den nuvarande kronprinsen Mohammad bin Salman.
Med åren har listan med fängslade journalister växt sig allt längre. I mars förra året greps tre kvinnorättskämpar, tillika kolumnister och bloggare, för att de ansågs utgöra ett hot mot nationen. Detta sedan de haft kontakt med utländska institutioner. Två av dem, Eman Al-Nafjan och Hatoon Al-Fassi, har släppts i väntan på rättegång.
I saudiska fängelser sitter också två utländska journalister, jemeniten Marwan Al-Muraisy och jordaniern Abdelrahman Farhaneh. Deras familjer har fortfarande inte fått några nyheter om vad som hänt dem efter att de greps i september förra året respektive februari i år.
Ytterligare en journalist är poeten Fayez Ben Damakh. Även han har försvunnit. Ingen har sett honom sedan september 2017 då han skulle starta en nyhetskanal i Kuwait. Enligt kuwaitisk media greps han och utlämnades till Saudiarabien där han nu sitter i fängelse.
Här kan du läsa hela listan med fängslade journalister i Saudiarabien
Här kan du läsa hela listan med fängslade medborgarjournalister i Saudiarabien