Det blir allt vanligare att mäktiga aktörer stämmer enskilda journalister – inte den ansvariga utgivaren – i så kallade SLAPP-åtal. SLAPP har använts av bland annat ryska oligarker som med sina juridiska team åtalat journalister för förtal och hotat dem med mycket kostsamma domstolsprocesser i syfte att tysta kritiska röster. Välkommen till ett samtal den 21 april om hur vi i framtiden kan förhindra SLAPP med hjälp av nya EU-regler.
SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) är rättsliga processer mot journalister, civilsamhällsorganisationer och andra som försöker avslöja oegentligheter. Syftet med sådana rättsliga processer är att avskräcka eller tysta kritiska röster och därmed hindra medier och andra samhällsinformatörer att göra sina jobb.
Hösten 2020 granskade den svenska nyhetssajten Realtid ett företag i Storbritannien som istället för att utnyttja erbjudandet att kommentera artikeln först krävde att artikeln skulle tas ned och sedan stämde journalisterna i brittisk domstol. Bland de som drabbats av SLAPP finns också journalister på Financial Times och Reuters’ samt den sedermera mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia som hade 47 SLAPP-åtal hängande över sig.
Både EU och den brittiska regeringen kraftsamlar nu för att lagstifta mot SLAPP-åtalen. I slutet av april ska EU-kommissionen presentera ett anti-SLAPP-lagförslag som Europaparlamentets ledamöter och medlemsländernas regeringar sedan ska beslutaom.
Seminariet samarrangeras av Europaparlamentets nätverk Tillsammans i Europa och Reportrar utan gränser ett samtal om SLAPP och den kommande lagstiftning som syftar till att förhindra åtal av enskilda journalister för förtal.
Medverkar i samtalet gör:
Anneli Östlund, journalist på Realtid
Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser
Evin Incir, Europaparlamentariker (S)
Filippa Arvas Olsson, expert på kulturdepartementet
Moderator för samtalet är Cecilia Garme.
Företaget bakom stämningen mot journalisterna på Realtid har bjudits in men avböjt att medverka.