Donald Trumps mediefientliga retorik och frysning av USAID ger medvind åt krafter som vill angripa oberoende medier. I februari gjorde polisen i Belgrad ett tillslag mot det oberoende medieföretagen CRTA som tidigare mottagit bistånd från USAID. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar Europeiska unionen (EU) att fördöma misskrediteringen av en organisation som förser serbiska medborgare med tillförlitlig information.
Den serbiska regeringen attackerar medier i en omfattning som inte setts sedan 1990-talet. Den 25 och 26 februari genomförde polisen i Belgrad en 28 timmar lång polisräd på Center for Research, Transparency and Accountability (CRTA), en icke-statliga organisation (NGO) som ligger bakom faktagranskningssajten Istinomer.rs.
I slutet av januari stoppade Donald Trump USAID stödet till CRTA:s verksamhet. Polisräden i Belgrad genomfördes på begäran av den särskilda avdelningen för korruptionsbekämpning vid Åklagarmyndigheten. Åklagaren motiverade tillslaget med att mottagare av ekonomiskt stöd från USAID (United States Agency for International Development) kan ha ”missbrukat medel” och ”tvättat pengar” – anklagelser som kommer från den amerikanska regeringen.
Straffprocesslagen ger polisen rätt att uppsöka brottsförövare, hindra dem från att fly, avbryta den brottsliga verksamheten och säkra bevis. I det här fallet genomsökte polisen lokalerna hos ett medieföretag som certifierats av Journalism Trust Initiative – en global journalistisk standard som utvecklats av RSF. Tillslaget skedde utan översyn av domare och utan garantier för att journalistkällor skulle skyddas.
– Denna polisrazzia påminner om metoderna som användes för att skrämma och förtala journalister under den jugoslaviske diktatorn Slobodan Milosevics tid. Uppmuntrad av Donald Trumps giftiga retorik och frysning av utländskt bistånd (USAID), har den serbiska regeringens påtryckningar på medier nått nivåer som inte setts sedan 1990-talet. Serbien vill bli medlem i EU. Vi uppmanar EU att kraftfullt fördöma detta försök att kriminalisera och misskreditera en organisation som förser serbiska medborgare med tillförlitlig information, säger Pavol Szalai, chef för RSF:s EU-Balkanavdelning.
Den 16 februari uttalade sig Serbiens president Aleksandar Vucic om nödvändigheten av att ”åtala brott” som begåtts av serbiska icke-statliga organisationer. En vecka senare förklarade parlamentets talman Ana Brnabic att ”CRTA är en av de organisationer som utreds för att ha tagit emot pengar från USAID”. Flera regeringsvänliga medier rapporterade om polisrazzian 30 minuter innan den startade.
Ökade påtryckningar
CRTA:s faktagranskare och experter brukar citeras i den offentliga debatten och är ofta kritiska till den serbiska regeringen. Den serbiska regimens politiska attacker mot oberoende medier har åtföljts av våld mot journalister. Dagarna före polistillslaget skedde ett inbrott på Independent Journalists’ Association of Vojvodinas kontor och ordförande Ana Lalic och andra journalister mottog dödshot. Det serbiska journalistförbund har dragit sig ur den permanenta arbetsgruppen för journalisters säkerhet, ett samrådsorgan inom regeringen.
Politiska ledare i andra länder har också tagit USA:s president Donald Trumps pressfientliga åtgärder och uttalanden som intäkt för att öka trycket på oberoende medier som fått stöd av USAID.
”Det är nödvändigt att göra deras existens juridiskt omöjlig”, sade Ungerns premiärminister Viktor Orban i början av februari. Hans slovakiske kollega Robert Fico och den tjeckiske oppositionsledaren Andrej Babis har utlovat att de ska be de amerikanska myndigheterna om information om vilka som fått USAID-stöd i sina respektive länder. Ett försök att skrämma oberoende medier.
Bild: RSF