Sex journalister åtalade i Jordanien den senaste månaden

Reportrar utan gränser (RSF) är oroad över den våg av kränkningar av pressfriheten som sker i Jordanien. Sex journalister har arresterats eller åtalats den senaste månaden. De jordanska myndigheterna måste tillåta journalister att arbeta fritt, säger RSF.

Det senaste offret var Ahmed Hassan Al-Zoubi, en jordansk journalist krönikör på webbplatsen Sawaleif. Den 24 mars avlyssnade polisen det fordon som tog honom till Ammans flygplats på väg till Istanbul. Efter att ha beslagtagit hans telefon och ID-papper tog de Al-Zoubi till säkerhetshuvudkontoret och släppte honom sedan utan åtal två timmar senare.

Två andra jordanska journalister greps anklagade för ”cyberbrott” när de anlände till Ammans flygplats tidigare i mars.  Den första som greps var Taghreed Risheq. Hon brukade vara Al-Ghads Washington-korrespondent och är nu arabisk mediachef på den ideella organisationen Democracy for the Arab World Now (DAWN). Efter gripandet vid ankomsten den 7 mars förhördes hon i 12 timmar om en tweet (upplagd i januari och nu raderad) där hon kritiserade en tidningsartikel som hånade den mördade saudiska journalisten Jamal Khashoggi.

Den andre var Amman.net-redaktören Daoud Kuttab. Han hölls frihetsberövad i 90 minuter på flygplatsen den 8 mars och fick veta att en arresteringsorder hade utfärdats till följd av ett klagomål från en amerikansk-jordansk affärsman om en undersökande artikel han skrev 2019. Daoud Kuttab släpptes efter att ha beordrats att inställa sig i rätten den 13 mars, men RSF har fått veta att förhandlingen sköts upp eftersom målsäganden inte dök upp.

– Den här vågen av arresteringar och anklagelser mot journalister inom loppet av en månad är mycket oroande, säger Sabrina Bennoui, ansvarig på RSF:S mellanösternkontor.

De jordanska myndigheterna får inte tolerera missbruk av cyberbrottslagar eller lagar mot ärekränkning, och som i flera fall lett till polisövergrepp.  Tre andra undersökande journalister av olika nationaliteter, som föredrar att vara anonyma, har anklagats för att ha ”spridit falska nyheter” i samband med en artikel relaterad till Pandora Papers. En medlem av deras team greps också på Ammans flygplats och släpptes sedan mot borgen.

Jordanien är rankad på 129:e plats av 180 länder i RSF:s Globala  pressfrihetsindex 2021.