Rufat Muradli, programledare för nyhetskanalen på YouTube dömdes till 30 dagars fängelse för ”olydnad mot polisen”. Han är den sjätte journalisten som fängslats under de senaste två veckorna i tillslag av president Ilham Aliyev mot Azerbadjans få återstående oberoende medier. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar Europarådet att påminna myndigheterna om deras internationella åtaganden och uppmanar dem att släppa alla journalister i landet.
Jakten på journalister från de få kvarvarande oberoende medier som är verksamma i Azerbajdzjan fortsätter. Det senaste offret är YouTube Kanal 13s nyhetspresentatör Rufat Muradli. Han, liksom kanalens direktör och fyra journalister från Abzas Medier greps i Baku den 2 december.
Muradli greps av civilklädd polis när han parkerade sin bil. Han förnekar att han hade ”använt obscent språk på gatan” och ”inte lydde” de poliser som riktade en ”anmärkning” mot honom. Muradli dömdes ändå till 30 dagars fängelse enligt artikel 535.1 i Azerbdjans administrativa lag. (Azerbaijan’s Administrative Code)
Gripandet skedde när Muradli var på väg att intervjua mamman till Abzas Medias redaktör Sevinj Vagifqizi , som greps den 20 november. Den oberoende nyhetsbyrån Turan citerade Muradlis advokat som sa att domen i hans klients fall var ”överlagd” att domaren vägrade tillåta någon ljud- eller videoinspelning under förhandlingen och att ingen skriftlig transkription gjordes.
–Rufat Muradli är den sjätte journalisten som gripits de senaste två veckorna. Vad vi ser är en jakt på journalister. Azerbajdzjanska myndigheternas mål är att eliminera alla oberoende medieröster som granska och avslöjar en korrupt politisk elit som verkar ostraffat i landet. Vi fördömer godtyckliga arresteringar, våld och påhittade bevis. Likväl fördömer vi dessa arresteringar och vi och uppmanar Europarådet att påminna president Aliyevs regering om dess åtaganden. Alla journalister måste släppas fria, säger Jeanne Cavelier, ansvarig för Östeuropa och Centralasien på RSF.
Förutom redaktören, Vagifqizi, är de andra tre journalisterna från Abzas Media som greps den 20 november dess direktör, Ulvi Hasanli , assistenten Mahammad Kekalov och reportern Nargiz Absalamova .
Den andra journalisten som greps de senaste dagarna, Kanal 13s direktör Aziz Orujov, ställdes den 4 december inför en domstol i Baku, som avslog hans överklagande av häktningsbeslutet från den 27 november. Samma gällde för de andra två gripna journalisterna från Abzas media.
Hasanli och Vagifqizi, som har blivit utsatta för misshandel och nekats besök och telefonsamtal med sina familjer, riskerar upp till åtta års fängelse för en låtsasanklagelse för ”smuggling av utländsk valuta”.
De andra medarbetarna på Abzas Medias har inte längre tillgång till sina kontor och utsätts för upprepade förhör. Abzas Media och Kanal 13 är båda oberoende medier som ofta publicerar rapporter om korruptionsfall som involverar personer nära president Aliyev.
Två frilansjournalister – Aytaj Mammadli och Shahla Kerim – som greps kort efter att de rapporterat från en lokal marknad den 2 december, arresterades igen den 4 december när de intervjuade förbipasserande på en gata i staden Lankaran i södra delen av landet. Polisen förhörde dem, anklagade dem för att spionera och raderade deras videointervjuer, berättade journalisterna och anklagade polisen för att utsätta dem för ”psykologiska trakasserier”.
Azerbajdzjans utrikesministerium har anklagat organisationer baserade i USA, Tyskland och Frankrike för att ”olagligt finansiera ” Abzas Media. Regeringsvänliga medier har bedrivit smutskastningskampanjer mot journalister och icke-statliga organisationer som RSF, och framfört grundlösa anklagelser för att vara del av ett internationellt anti-Azerbadjanskt ”nätverk” finansierat av USA.
Azerbajdzjan är på plats 151 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex 2023.
Foto: RSF