Sex journalister har dödats i Irak sedan oktober

journalist i Irak

Situationen för lokala journalister i Irak har försämrats kraftigt den senaste tiden. Så sent som i fredags sköts två irakiska journalister ihjäl i staden Basra. Sedan 1 oktober förra året har hittills sex irakiska journalister dödats. 

I fredags, den 10 januari samlades tusentals irakier på landets gator för att demonstrera mot den politiska situationen. I staden Basra fanns reportern Ahmad Abdelsamad från den lokala tv-kanalen Dijlah TV på plats för att bevaka en av demonstrationerna.

När Ahmad Abdelsamad lämnade demonstrationen i en bil träffades han i huvudet av en kula och dog omedelbart. Även hans kameraman, Safaa Ghali träffades av flera kulor. Han avled senare på väg till sjukhuset.

Sedan protesterna mot den politiska situationen i landet startade i oktober har hittills sex lokala journalister skjutits ihjäl av okända förövare.

– Att som journalist bevaka de pågående demonstrationerna och säkerhetsstyrkornas våld mot demonstranterna är tyvärr förenat med livsfara. Allt fler irakiska journalister attackeras och våldet mot dem får ske helt utan påföljder. Även utländska journalister på plats måste vidta extra säkerhetsåtgärder, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportar utan gränser i Sverige.

Bara timmar innan han dödades publicerade Ahmad Abdelsamad en video där han rapporterade om flera övergrepp av säkerhetsstyrkorna. Även journalisterna Fouad Al-Halfi från tv-kanalen Al-Ghadeer, Mohamad Al-Fartousi från Reuters och Ahmad Raed från Al-Sharqiyah greps i samband med att de bevakade fredagens protester.

Ytterligare en fjärde journalist, Mamoun Mohamad greps av polisen, som också attackerade reportern Moustafa Shaheen från radiokanalen Al-Mirbad. De slog sönder hans kamera och hotade med att gripa honom om han inte slutade rapportera från demonstrationen.

Irak rankas på plats 156 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.