Situationen för journalister i Somalia förvärrades under 2011

I pressfrihetsrapporten som publicerades den 18 januari, visar att 2011 var ett sämre år än 2010. På listan finns fyra dödade journalister, sju skadade och 19 godtyckligt gripna, samt sju angrepp på medieorganisationer och minst fem åtal för förtal. Organisationen beklagar att journalister blivit måltavla för myndigheter och säkerhetsstyrkor, samt även miliser och privatpersoner. Attackerna är inte bara är systematiska och politiskt motiverade utan även institutionaliserade och berövar journalisternas rätt från att utföra sitt arbete.

NUSOJs rapport ”Journalisters liv och rättigheter under hot”, konstaterar en ökning av åtal mot journalister i det halvautonoma nordöstra regionen Puntland samt den självutnämnda staten Somaliland i norr. Detta är ett nytt sätt att klämma åt medier och begränsa flödet av information.I Mogadishuregionen, som är i händerna på den federala övergångsregeringen (TFG) var den farligaste delen av landet för informationsfrihet, visar rapporten.

Den följdes av Somaliland, där antalet åtal för kränkningar, förtal och falska nyheter har trappats upp.På tredje plats kom Puntland, där medieorganisationer tvingats lägga ner och åtal och andra kränkningar av journalister förekommer. NUSOJ anser i rapporten att straffrihet är ”den främsta fienden för journalister och pressfrihet, trots att frågan tystas ner”.

Rapporten vädjar till TFG, Somaliland och Puntlands myndigheter:

• Att anta och genomföra en konsekvent politik med nolltolerans för brott mot journalister och medieorganisationer. Det är enda sättet att säkerställa tillförlitlig praxis som respekterar, skyddar och försvarar främjandet av pressfriheten.

• Att kontrollera polis och andra säkerhetsstyrkor för att omedelbart stoppa de regelbundna trakasserierna, brutaliteten, godtyckliga arresteringar, och till och med mord som begås mot journalister och medieorganisationer. Samt att säkerställa tidigare överträdelser mot journalister ska ställas till svars.

• Att omedelbart upphöra med kränkningar av journalisters rätt till föreningsfrihet för att stoppa hot om åtal mot journalister, deras organisationer och ledare.

NUSOJ uppmanar det internationella samfundet att stödja och samarbete med somaliska myndigheterna för att skydda de grundläggande rättigheterna för journalister, och Somalias folk i allmänhet.