Skicka ett vykort till stöd för Maryna Zolatava

Reportrar utan gränser (RSF) lanserar en ny global kampanj där vi kräver frigivning av den fängslade belarusiska journalisten Maryna Zolatava. Supportrar runt om i världen uppmuntras att skicka brev och kort i solidaritet med Zolatava. Breven överlämnas till de belarusiska ambassaderna i flera länder den 6 november, Maryna Zolatavas 46-årsdag.

Från och med den 6 september kommer fysiska kort och brev med meddelanden om solidaritet med Maryna Zolatava att samlas in på RSF:s huvudkontor i Paris, samt RSF:s landskontor i Österrike, Tyskland, Sverige, Schweiz, Taiwan, Storbritannien och USA. Det går också att skicka meddelanden via postcardsformaryna@rsf.org. Den 6 november på Maryna Zolatavas 46-årsdag, överlämnar RSF dessa kort, brev och meddelanden till de belarusiska ambassaderna i flera länder.

Internationellt stöd är avgörande för Zolatava, chefredaktör för TUT.BUY som var Belarus mest populära oberoende nyhetssajt innan den förbjöds.

– Tre år efter Lukasjenkoregimens tillslag är det viktigare än någonsin att mobilisera internationellt stöd för modiga vitryska journalister som Maryna Zolatava. Vi uppmuntrar alla människor runt om i världen som bryr sig om pressfrihet att gå med i vår aktion för att visa solidaritet med Zolatava. Vi vill sända ett tydligt budskap till de belarusiska myndigheterna att fängslande av journalister och tystande av oberoende medier är helt oacceptabelt. Det är dags att frige Zolatava och de andra 33 journalisterna som sitter bakom galler i Belarus, säger RSF:s kampanjchef Rebecca Vincent

Maryna Zolatava har suttit frihetsberövad sedan den 18 maj 2021 och avtjänar för närvarande ett 12-årigt straff  tillsammans med Liudmila Chekina, chef för TUT.BY anklagade för brott mot nationell säkerhet. I augusti sattes de två kvinnorna upp på Lukasjenko-regimens lista över ”extremister”,vilket innebär att de är förbjudna att verka offentligt i Belarus. Polisen har befogenhet att övervaka deras finansiella transaktioner, samt övervaka dem när de släpps från fängelset.

Zolatava och Chekina är direkta måltavlor för Alexander Lukasjenko, som ännu en gång utropade sig själv till vinnare i det riggade valet 2020.

Totalt sitter 34 journalister bakom lås och bom i Belarus–bland dem 10 kvinnliga journalister. Därmed är Belarus den fjärde största fångvaktaren av journalister i världen.

Belarus är rankat på 157:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex.

Hur gör man för att skicka ett vykort till Maryna?
Från 6 september till 6 november ni skicka vykort till adressen nedan:
Maryna Zolatava
c/o Reportrar utan gränser
Solidaritetshuset
Tegelviksgatan 40, box 27
116 41 Stockholm

Det går också att skicka en hälsning digitalt till postcardsformaryna@rsf.org