Skjut inte på journalisten!

Skjut inte på journalisten! ges ut av Bokförlaget Atlas och pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser. Kända journalister som Staffan Heimerson, Rolf Porseryd, Anna Koblanck och Bitte Hammargren medverkar och skriver utifrån sina personliga erfarenheter om de svårigheter man som utrikeskorrespondent ställs inför. Flera av journalisterna beskriver hur de trotsar hinder i länder där auktoritära regimer beskär yttrandefriheten, medan andra beskriver de rädslor och de faror man tvingas hantera som rapportör i krigs- och konfliktzoner.

–Utrikeskorrespondenter har ett av världens farligaste jobb. Ibland är det slumpen som avgör om man kommer levande från en reportageresa. Och hoten har inte minskat. På 70-talet var militärjuntor det som man fruktade mest – idag har maffian och kriminella gäng blivit ett allt större hot mot pressfriheten. Det framgår klart av Skjut inte på journalisten! säger Ingmarie Froman, en av bokens redaktörer.

Några exempel på innehållet i boken: Rolf Porseryd från TV 4 om den svåra stund då hans kollega Ulf Strömberg dödades i Afghanistan år 2001. Staffan Heimerson, doyen bland svenska utrikeskorrespondenter under sina år som rapportör i Aftonbladet och Sveriges Radio, reste i Afghanistan vid samma tidpunkt, men överlevde. Anna Koblanck, Dagens Nyheter, skildrar den vånda som plågar journalister som försöker komma åt information i Zimbabwe, där regimen gör allt för att hindra det fria informationsflödet och där den som delar med sig av vad som sker till en journalist kan råka illa ut.

Medverkar i boken gör också Vincent Dahlbäck, Paul Hansen, Elisabeth Hedborg, Fredrik Önnevall, Elin Jönsson, Marianne Kihlberg, Lars Palmgren, Torbjörn Petersson, Caroline Salzinger, Richard Swartz, Bitte Hammargren, Lotta Schüllerqvist, Hanna Sahlberg, Eva Elmsäter, Titti Nylander  och Birgitta Edlund. Antologin Skjut inte på journalisten! släpps den 15 oktober. Redaktörer för Skjut inte på journalisten! är Lars Gunnar Erlandson, och Ingmarie Froman, och Urban Löfqvist. Det försäljningsnetto Skjut inte på Journalisten! inbringar går till Reportrar utan gränser arbete med att påtala kränkningar mot press- och yttrandefriheten runtom i världen, och driva kampanjer för fängslade journalister, som exempelvis Dawit Isaak. Beställ boken här!