Slovakiens premiärminister besöker Reportrar utan gränser

Inför treårsdagen på mordet av den slovakiska journalisten Ján Kuciak har Slovakiens premiärminister besökt Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris. Han uppmanades att gå från ord till handling, och vidta kraftfulla åtgärder för att skydda journalister.

Den slovakiska premiärministern Igor Matovič besökte Reportrar utan gränser (RSF) i början av februari, bara veckor före den tredje årsdagen av mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kušnírová, i deras hem utanför Bratislava den 21 februari 2018.

– Med tanke på Ján Kuciaks mord har Slovakien ett särskilt ansvar. Det är chockande att två av mördarna dömts, medan de som utpekats som hjärnan bakom morden, frikänts. Om mordet inte klaras upp kommer det ständigt fläcka Slovakiens historia. Det är dags att göra Slovakien till en pressfrihetsmodell för Europa, sa RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire till Igor Matovič

RSF anser att Slovakien måste jobba på flera fronter för att landet ska bli en förebild för pressfrihet: skapa bättre skydd för journalister, få ett slut på politikers verbala attacker mot media och stärka oberoende för landets public service-bolag. Slovakien måste också ställa dem som begår brott mot journalister till svars, särskilt i fallet med på mordet på Ján Kuciak och hans partner.

Den man som anses ha beställt mordet på Ján Kuciak, affärsmannen Marian Kočner, sitter redan i fängelse, tillsammans med sin medarbetare, Alena Zsuzsová, dömda för andra brott. I september förra året frikändes de för mordet på Ján Kuciak.

Åklagarmyndigheten har överklagat domen och Högsta domstolen kommer att pröva fallet senare i år. Christophe Deloire uppmanade Igor Matovič att återskapa den tidigare ”Kuciak-enhet” som länge skötte utredningen inom polisen för att slutföra det arbete som hastigt avbröts mitt under förundersökningen.

Igor Matovič sa under mötet hos RSF att han hoppades kunna ge de slovakiska rättssystemet de möjligheter som behövs för att motarbeta korruption och eliminera det system som möjliggjorde mordet av Ján Kuciak. Den mördade Ján Kuciak specialiserade sig på att utreda korruption för Nyhetssiten Aktuality.sk.

Premiärministern uttryckte också sitt stöd för pressfrihet och betonade vikten av att stödja tillförlitlig rapportering från media, särskilt på de digitala plattformarna.  – Sociala medier är kraftfulla och kan förstöra ett demokratiskt system, sa Igor Matovič.

Christophe Deloire uppmuntrade Slovakien att följa International Partnership on Information and Democracy,  en överenskommelse kring implementering av demokratiska principer som 38 länder skrivit under, samt Journalism Trust Initiative (JTI), ett verktyg som syftar till att medierna själva tar ansvar för att ta fram pålitliga nyheter och information.

Han vädjade också till Igor Matovič att främja pressfriheten i grannländerna Ungern och Polen, till exempel inom Visegrád-gruppen som alla de tre länderna tillhör.

Slovakien är rankad på plats 33 av 180 länder i RSFs pressfrihetsindex för 2020.